NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

GRADONAČELNIK PRIMIO NEZADOVOLJNE GRAĐANE NASELJA BOLNICA

28.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / GRADONAČELNIK PRIMIO NEZADOVOLJNE GRAĐANE NASELJA BOLNICA
564Betonara.jpg

Nezadovoljni uvjetima življenja građani naselja Bolnica – Katica Prpić, Josip Pavlović, Marino Sedmak i Maria Grazia Benčić Bazzara, jučer su gradonačelniku Ediju Štifaniću iznijeli svoje probleme i zatražili njegovu pomoć. Tište ih nezakonit rad betonare, Rivierina praonica, gradnja prometnice i veletržnice ribom, koji bitno narušavaju zdravlje i kvalitetu života tamošnjih građana, posebno u prednjem dijelu naselja. Nismo ni šizofreni ni u menopauzi – Osjećamo se kao građani drugog reda jer smo svim ovim događajima ugroženi. Ne bunimo se zato što smo šizofreni ili u menopauzi, kao što to neki žele prikazati, nego želimo da nam pomognete da nam se život olakša, uvodno je rekao Sedmak. Zbog betonare građani negoduju više od 20 godina, a pred šest godina građevinska inspekcija izdala je izvršno rješenje o uklanjanju objekta što nikada nije provedeno. Tu je i Rivierina praonica rublja koja bukom i ispuštanjem para dodatno otežava njihov život. Na njihove molbe reagirala je jedino sanitarna inspekcija, no mjerenja su nekompletno izvedena i u vrijeme kada je praonica radila samo s trećinom kapaciteta. Uz to, planira se gradnja ceste i veletržnice ribom, sve u neposrednoj blizini naselja i, kako su rekli, bez informiranja građana.

– Riječ je o bučnoj industriji koja se doselila u naše naselje a da se građane ništa nije pitalo. Na jednom Gradskom vijeću bilo je zaključeno da će se posaditi drvored kao tampon zona između naselja i tog područja, no ta se stabla ruše da bi se gradila veletržnica ribom, rekao je Sedmak. Katica Prpić prodala je kuću jer s teško oboljelim suprugom ondje više nije mogla živjeti. Napomenula je da je u naselju velik postotak bolesnih. Betonara radi punih 26 godina, s tim da je za prvih pet godina imala samo privremenu dozvolu. Pisali su peticije, išli svim garniturama gradske i županijske vlasti, inspekcijama i ministarstvima, ali betonara radi i dalje. Maria Grazia Benčić Bazzara rođena je u tom naselju, a osim teškim uvjetima života, posebno je nezadovoljna imovinskopravnim tretmanom zemljišta budući da dio pripada njenoj obitelji, a dio je nacionaliziran. Rekla je da joj smeta odnos županijskog Odjela za poljoprivredu glede parcele na kojoj će se graditi veletržnica ribom.

Žufić nas je godinama obmanjivao

– Pročelnik Antolović obećao je da će srediti problem zemljišta, međutim nakon nekog vremena doznali smo da je građevinska dozvola za gradnju veletržnice već donesena a da nas nitko nije obavijestio. Poslije su nam rekli da je dovoljno staviti poziv na parcelu radi izjašnjavanja o postupku, pa smo ja i moj sin, koji je djelomični vlasnik zemljišta na tom području, čitavo poslijepodne tražili, kada je već bilo kasno, tu obavijest da bismo je na kraju našli obješenu na jednu granu. To je izigravanje zakona, a ne posao odrađen po zakonu. Molila sam da se gradilište barem ogradi, no nitko to nije učinio. Radili su preko zemlje za koju mislim da je moja budući da više ne znam što je moje, a što nije i to me boli, rekla je Benčić Bazzara. Nezadovoljstvo nije krio ni Josip Pavlović koji ovdje živi 35 godina i tvrdi da oni nisu građani drugog, već desetog reda. Pitao je kako mogu planirati gradnju veletržnice 70 metara od naselja koja će dodatno opteretiti promet, hladnjače će bučiti, bit će mirisa i muha. – O tome ne odlučuje Zagreb, već vi u Gradu. Vi koji dobivate Zlatno sunce za uređenje ovih deset metara od mora. Neka dođu novinari kod nas pa neka vide kako se živi u Poreču jer mi plaćamo komunalnu naknadu prve kategorije. Betonara nema dozvolu od 1985., a radi. Godinama nas je obmanjivao Stevo Žufić koji očito ima koristi od betonare, a i aktualni župan, još dok je bio saborski zastupnik, rekao nam je: »Ne zvao se ja Ivan Jakovčić ako se betonara za tri mjeseca ne makne.« Tako nam svi obećaju, mi se malo smirimo, ali nitko ništa ne poduzima. Zašto odgovorni i inspekcije ne rade svoj posao i tko ih štiti?, pitao je Pavlović gradonačelnika. Gradonačelnik će maknuti betonaru Uz primjedbu da su prilično emotivno nastupili, gradonačelnik Štifanić rekao je da ima građana koji misle malo drugačije nego oni te da bi trebao reagirati mjesni odbor. Što se praonice tiče, s Rivierom je dogovoreno preseljenje u Žbandaj što bi se trebalo realizirati u roku od godinu dana. Investitor veletržnice je Istarska razvojna agencija (IDA) pa će s njima trebati voditi računa o odabiru najkvalitetnije tehnologije. Gradonačelnik se složio da lokacija možda nije najsretnija, ali građevinska dozvola je već izdana, cesta je planirana još 1973. i tu se ne može ništa napraviti. Što se tiče betonare, rekao je da će se osobno potruditi da se ona makne. Na pitanje u kojem roku, Štifanić je obećao da će odmah poduzeti neke mjere, o čemu će ih izvijestiti.

Građani dobili podršku Zelene Istre

»Unatoč nizu primjedbi građana, stanovnika naselja Bolnica, zbog prekomjerne buke i prašine usred stambene zone, stanje je i danas isto. Grad Poreč nikada nije poduzeo ništa u cilju zaštite svojih građana i provođenja zakona. Smatramo nedopustivim da lokalna uprava, koja bi trebala građanima biti oslonac u borbi za svoja građanska prava, sustavno ignorira ovako dugotrajan problem i očiti uzrok narušavanja zdravlja mnogih građana koji stanuju u neposrednoj blizini. Isto tako, smatramo obveznim pravovremeno informiranje i uključivanje građana koji stanuju u neposrednoj blizini u planiranju gradnje veletržnice ribe i probijanja nove ceste tik uz naselje, i to stoga što će ti zahvati u prostoru znatno utjecati na kvalitetu njihovog života, životne navike i zdravlje«, podrška je građanima koju potpisuje tajnica udruge Zelena Istra Milena Radošević.

Print Friendly, PDF & Email