NEWS
Best of Poreč

Gradonačelnik Peršurić sa suradnicima večeras i službeno “otvorio” novouređenu porečku Rivu

107372957_3125794940832977_8417553358676484527_o
07.07.2020. 22:48; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Gradonačelnik Peršurić sa suradnicima večeras i službeno “otvorio” novouređenu porečku Rivu

Brojni Porečani i gosti večeras su po prvi put prošetali novouređenom gradskom rivom, koja je kratkom i skromnom svečanošću službeno otvorena. Na otvorenju su se, uz građane, okupili i gradonačelnik Poreča i predstavnici Grada, svi oni koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta – od projektanata, izvođača, infrastrukturaša i konzervatora, do brodara.

Uređenje gradske rive u njenom najširem dijelu, od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane, najveća je ovogodišnja investicija Grada Poreča-Parenzo. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, koji se kroz više godina razvijao, u suradnji s projektantima, gradskim upravnim odjelima i konzervatorima. Upravo zato jer se ne radi samo o rivi, već i o integralnom dijelu porečke starogradske jezgre, ovaj projekt morao je dobiti puno više odobrenja i dozvola od klasičnih projekata. Tu je svakako i jedno od najvažnijih odobrenja – ono od struke.

Riva kao dnevni boravak

Projekt je rezultat timskog rada i razmišljanja više od stotinu ljudi koji su htjeli da naš Poreč ima rivu koja će postati dnevni boravak građana. Mislim da je trebalo imati hrabrosti krenuti u ovakav  projekt, kad smo unaprijed znali da će biti puno arheoloških nalazišta, infrastrukturnih komplikacija, kao i činjenice da se radi o projektu o kojem imamo različita mišljenja i ideje. Tu se još dogodila i ova situacija s koronavirusom, pa je i realizacija bila otežana, ali evo – projekt je sretno priveden kraju, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, napomenuvši kako projekt je morao ispuniti zahtjeve struke. – Mi smo dali sve od sebe da ga oplemenimo i zazelenimo, da dodatno istaknemo ono što je lijepo i za Poreč jedinstveno – od smjerokaza prema znamenitostima u starogradskoj jezgri, do materijala na šetnici koji asociraju na mozaik iz naše Eufrazijeve bazilike. Želja je bila da se stvori prostor koji će biti ugodan, prije svega nama domaćima, pa tako i našim gostima. Znam da je teško svačiji ukus pogoditi, pogotovo kad se radi o ovakvom tipu projekata – svi bismo možda nešto dodali ili oduzeli – ali nama je najvažnije da se tijekom osmišljavanja projekta razmišljalo o tome koliku to vrijednost ima za naš grad i sve građane. Siguran sam da će Porečani i gosti to prepoznati., zaključio je gradonačelnik. 

Uklonjeni štandovi i parkirališna mjesta, riva obogaćena novim stablima i biljem

Projekt je na površini od 6000m2 obuhvatio rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje partera s urbanom opremom. Uređen je središnji obalni dio prostora, kolno-pješačka komunikacije od Narodnog trga do Lučke kapetanije i povijesno drvored uz južne gradske bedeme, uz povezivanje ovoga prostora s povijesnom jezgrom grada – Cardo Maximus, Ribarski trg i dr.  Osnovne značajke su prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice koja onuda prolazi, sadnje 32 nova stabla te stotine sadnica autohtonog, mediteranskog bilja, postavljanje nove komunalne opreme poput klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, špina za vodu za građane, ali i kućne ljubimce, držača za bicikle, kanti, uklanjanje asfalta i popločenje rive te uređenje unificiranih punktova za brodare, uz postavljanje sve potrebne infrastrukture za održavanje različitih manifestacija.

Radovi su počeli tijekom prosinca 2019. Investitor je Grad Poreč-Parenzo, projekt je vrijedan 26 milijuna kuna. Osmisli su ga projektanti iz arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel iz Zagreba, izvođač je ADRIAING iz Buja, dok nadzor provodi Istra inženjering iz Poreča.

Vrijedna arheološka otkrića

Tijekom obnove rive, Zavičajni muzej Poreštine, Arheološki muzej Istre i Konzervatorski odjel iz Pule vršili su arheološka istraživanja. Osim što su pronašli ostatke rive iz 15. stoljeća, uslijedila je senzacija; očuvan drveni brod iz rimskog doba, izrađen tehnikom šivanja. Već su ga i krstili – zvat će se “Porečanka”, a trenutno se nalazi u procesu desalinizacije koji traje par godina, nakon čega će biti izložen u Poreču.

Otkriće, za koje kažu da je najveće u zadnjih 30 godina, prenijeli su mediji iz cijeloga svijeta, a s voditeljima arheoloških istraživanja razgovarao se i o mogućnosti da se na rivi prezentiraju otkrića. No, kako se radi o puno nižem terenu od današnje rive , nalazište bi odmah bilo pod vodom, pa je struka sama rekla da je tako nešto neizvedivo in situ.

Uređenjem ovog dijela rive, dovršeno je uređenje južne obale porečkog poluotoka. Projekt uređenja cjelokupne gradske rive već je projektirano, ali je iz financijskih i praktičnih razloga odlučeno uređivati rivu dio po dio, ovisno o prioritetima. Tako je nakon uređenja gradske rive na potezu hotel Palazzo-carinski gat, na red došlo uređenje od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani