NEWS
LUTRIJA T

Grad Poreč, većina općina Poreštine i turističke tvrtke donirat će ultrazvučni i RTG aparat te obnovu radiološke ordinacije porečkom Domu zdravlja

Simurina i Persuric
20.04.2023. 14:52; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Grad Poreč, većina općina Poreštine i turističke tvrtke donirat će ultrazvučni i RTG aparat te obnovu radiološke ordinacije porečkom Domu zdravlja

Županijska ustanova Istarski domovi zdravlja (IDZ), koja upravlja porečkim Domom zdravlja, uputila je Gradu Poreču-Parenzo i općinama Poreštine zamolbu za financiranje nabave ultrazvučnog aparata za potrebe Ispostave Poreč, ali i druge opreme, kao i uređenje ordinacije u kojoj je donedavno radio, nažalost prerano preminuli, radiolog dr. Jovanović.

Tim povodom, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić se s voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, mlade i civilno društvo Tihanom Mikulčić susreo s voditeljem Ispostave Doma zdravlja Poreč dr. Zoranom Šimurinom i glavnom sestrom Majom Rasnek.

Kako je rekao dr. Šimurina, ambulanta trenutno ima digitalni rendgen aparat, koji je nabavljen 2021. godine sredstvima IDZ i instaliran u toj ordinaciji, a kao najveći problem istaknut je nedostatak ultrazvučnog aparata.

Naime, IDZ u svom redovnom poslovanju nisu u mogućnosti izdvojiti sredstva za nabavu kvalitetnog ultrazvučnog aparata, čija je cijena oko 66 tisuća eura (500.000 kn), pa su se zato obratili svojem osnivaču lstarskoj županiji, te Gradu Poreču-Parenzo radi financiranja nabave uređaja.

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako je Grad prepoznao važnost ovakve investicije i odlučio financirati nabavu ultrazvučnog aparata, te je još krajem 2022. godine Istarskim domovima zdravlja uplatio, temeljem Ugovora o sufinanciranju, 53.089,12 eura (400.000 kuna). Nabava ultrazvučnog aparata je u tijeku, a razliku u cijeni uređaja će pokriti IDZ.

Dodatno, IDZ se obratio sa zamolbama za nabavku RTG aparata za panoramski snimak zuba, kao i donaciju građevinskih radova za uređenje radiološke ambulante, pritom se obvezavši da će osigurati stručne kadrove za rad u radiološkoj ordinaciji.

Načelnici općina Poreštine, osim Općine Višnjan, prepoznali su važnost ove investicije i odlučili sufinancirati nabavku RTG aparata za panoramski snimak zuba u ukupnom iznosu od 10.884 eura (82.000 kuna), a preostali iznos od 13.272 eura (100.000 kuna) podmiren je donacijom tvrtke Valamar d.d.

Što se tiče građevinskih uređenja i opremanja radiološke ordinacije sukladno svim važećim standardima, Plava laguna d.d. osigurat će donaciju od 13.272 eura (100.000 kuna).

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je su uz Grad, većina općina Poreštine i velike turističke tvrtke poput Plave lagune i Valamara prepoznale važnost ovih investicija te da će zajednički donirati 90.251 eura (680.000 kuna9, jer će ovi aparati unaprijediti usluge u području radiologije osiguranicima na području ispostave Poreč, te naši građani više neće bili primorani putovati u druga mjesta jer će potrebnu zdravstvenu uslugu ostvariti u Poreču.

– Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, svakako nam je važno da naši građani imaju standard i usluge na koje su navikli u svojem gradu, zato svake godine sudjelujemo kroz donacije u nabavi potrebne opreme za porečku Ispostavu., rekao je Peršurić.

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email