VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

Marileni Dužman uručena Nagrada BOOKtiga

Autorica Marilena Dužman i moderatorica Nina Žufić
20.04.2023. 13:55; ; Početna / Kultura / Marileni Dužman uručena Nagrada BOOKtiga

Jučer je u Poreču počeo 16. festival pročitanih knjiga – BOOKtiga i prodajni sajam BOOKtižin, koje su s nestrpljenjem čekali svi ljubitelji pisane riječi, antikvari, volonteri, sugrađani i gosti. Matični je odjel Gradske knjižnice Poreč, uz pomoć vrijednih volontera, pretvoren u mali sajam na kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Ovogodišnja BOOKtiga u paketu donosi puno lijepih događanja te nanovo progovara na sebi svojstven način, a ugostit će i mnoge zanimljive i poznate sugovornike.

Ponudu na sajmu i ove su godine upotpunili renomirani antikvarijati iz Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Kopra i Beograda, a posjetiteljima je omogućena procjena te otkup starih izdanja iz njihove kućne biblioteke.

Sinoć je dodijeljena Nagrada BOOKtiga ovogodišnjoj laureatkinji, Marileni Dužman, za najčitaniji roman u svim knjižnicama Istarske županije u 2022. godini – „Hladno srce“. Ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović, istaknula je kako i ove godine promoviraju čitanje i progovaraju o ljubavi prema knjigama na jedinstven i inovativan način, omogućujući interakciju suvremenim čitateljima s njihovim omiljenim likovima putem Matchboka. – Brojne smo spojeve dogovorili i donijeli osmjeh na lica naših korisnika. Svojom misijom i vizijom stvaramo neraskidive niti koje povezuju čovjeka s knjigom. Gradska knjižnica Poreč predana je pružanju niza usluga koje promiču čitanje i razonodu, obrazovanje i kulturu, rekla je Zović. Naglasila je kako BOOKtiga na poseban način okuplja i sve knjižnice Istre i zahvalila svim kolegicama i kolegama iz knjižnica na suradnji i podršci, građanima na doniranim knjigama te svima onima koji Knjižnici daju podršku u organizaciji sajma.

Kontinuitet, ustrajnost i međunarodna suradnja samo su neke od kvaliteta ovoga festivala koji je od neprocjenjive vrijednosti za porečku knjižnicu. Velik je to poticaj za daljnji razvoj, a u svemu tome Gradskoj knjižnici Poreč pomažu Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija- Regione Istriana, Grad Poreč – Parenzo, Općina Vrsar – Orsera, sponzori, mediji i mnogi ljudi dobre volje.

 

U ime Grada Poreča – Parenzo, osnivača Gradske knjižnice Poreč, okupljene je pozdravio gradonačelnik Loris Peršurić koji je izrazio zadovoljstvo što Booktiga svake godine obogaćuje Poreč i srce starogradske jezgre. -Trud i zalaganje Gradske knjižnice i brojnih volontera svake godine omogućuju bogat program, ispunjen kvalitetnim gostima i knjigama, a u našem gradu promiču razonodu, obrazovanje i kulturu, rekao je gradonačelnik.

Dodjelom Nagrade BOOKtiga na osobit se način zatvara krug koji čine autor – čitatelj i nanovo – autor. Nakon obilaska po knjižnicama istarskih gradova, roman „Hladno srce“ vratio se u Poreč, u autoričine ruke, ispisan dojmovima čitatelja, a takva, ispisana, pohabana i iščitana knjiga donosi autoru ono što on najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na njihove živote.

Nagrada BOOKtiga sastoji se od posebnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Hiži od besid i novčane nagrade. Istarska županija- Regione Istriana njezin je pokrovitelj, a Nagradu je Marileni Dužman uručio pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Autorica Dužman, rekla je kako je oduševeljan nagradom, pogotovo romanom koji se s ispisanim dojmovima čitatelja vraća u ruke autoru. Dodala je kako ljubavni romani rijetko dobivaju nagrade, stoga joj ova nagrada publike puno znači i velik je poticaj za daljnji stvaralački rad.

Program za naredne dane Booktige nalazi se na web stranici Knjižnice, te na FB stranici.

Gradska knjižnica Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email