NEWS
VALFRESCO 10/23S

Grad Poreč: U sat vremena podijeljeno 400 sadnica stabala u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“

s podjele6
27.11.2020. 12:50; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč: U sat vremena podijeljeno 400 sadnica stabala u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“

Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“, koju organizira Grad Poreč-Parenzo u sklopu istoimene nacionalne kampanje, i ove je godine izazvala veliki interes javnosti. Osim što se od početka tjedna u svim mjesnim odborima sade nova stabla, jutros je u samom centru grada, pokraj gradske tržnice na Velikom gradskom parkiralištu, u sat vremena podijeljeno više od 400 besplatnih sadnica stabala.

                Zainteresirano mnoštvo građana moglo je birati po tri sadnice između hrasta, ladonje, masline, badema, jabuke, ginka, lovora, ukrasne jabuke, lipe, čempresa, kivija, klena, platana i ostalih vrsta, a kako bi se poštovale propisane epidemiološke mjere, sadnice su se dijelile na ukupno pet punktova, uz poštivanje distance. Po preuzimanju sadnice, građani su ostavili podatke te su pozvani da fotografije posađenih stabala dostave na mail adresu [email protected], kako bi po dovršetku akcije vidjeli koliko je i gdje stabala na području Poreča posađeno.

Podjeli sadnica pridružila se i Daniela Božić, koje je lani prva kontaktirala Grad Poreč-Parenzo i pomogla u organizaciji prve takve akcije. – Ona je lani bila inicijator te akcije na našem području i drago mi je da smo se brzo sve dogovorili i realizirali tako jedan lijepi projekt u kojem smo pokazali da skupa možemo sve., rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji se također pridružio današnjoj podjeli sadnica.

Do kraja tjedna, nastavlja se sadnja po mjesnim odborima. Naime, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta, pa će tako među zasađenim stablima biti i pinije, smokve, hrastovi, murve, jabuke, magnolije, lovori, bademi, masline, klen, čempresi, javori i druge stablašice.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
IRONMAN S-23