NEWS

Glas Istre: Vižinada ide u rekonstrukciju zgrade ZajedniceTalijana

07.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Glas Istre: Vižinada ide u rekonstrukciju zgrade ZajedniceTalijana
916Zajednica-Talijana-Vižinada.jpg

Neposredno prije potpisivanja ugovora o rekonstrukciji zgrade mjesne Zajednice Talijana, prekjučer je održana konferencija za novinare na kojoj su, osim domaćina, sudjelovali predstavnici potpisnika tog za Vižinadu važnog akta – Talijanske unije iz Rijeke, Narodnog sveučilišta u Trstu te rovinjske tvrtke A. R. Inženjering. Radi se o početku druge faze rekonstrukcije zgrade Zajednice Talijana čime će se ovi prostori u cijelosti obnoviti. Konkretan posao odnosi se na dio prvog kata i tavana što će koristiti limena glazba i muzička grupa, a dio je namijenjen biblioteci.

U ime tršćanskog Narodnog sveučilišta, koje kao investitor za ovaj posao izdvaja 104 tisuće eura bez PDV-a, u Vižinadu je stigao Dennis Visioli, Talijansku uniju predstavljali su njen predsjednik i predsjednik Izvršnog odbora Maurizio Tremul i Silvano Zilli, izvođače radova Boris Matas i Denis Rudolf, a domaću Zajednicu Talijana njeni čelnici Neda Šainčić Pilato i Tulio Ritoša.

Radovi bi trebali početi uskoro, čim se dovrše administrativne pripreme u Rimu, a trebali bi trajati 120 radnih dana.

– Sretan sam što smo danas potpisali ovaj ugovor. Žao mi je što to nismo učinili ranije, međutim tvrtka koju smo izabrali na prvom natječaju, kako se poslije pokazalo, nije bila solventna, pa smo iz predostrožnosti raspisali novi. Siguran sam da to neće biti nikakav muzej, ni spomenik, već da će obnovljena zgrada poslužiti kao mjesto svakodnevnih zbivanja u Vižinadi, rekao je Visioli.

Ovdašnji ZT broji 256 članova, koji su angažirani u različitim programima – limenoj glazbi, glazbenoj grupi, dramskoj sekciji, često priređuju zanimljiva predavanja te imaju stalne tečajeve talijanskog jezika. Gotovo da nema ni jednog zbivanja u mjestu i okolici u kojem njeni članovi nisu prisutni.

Preuzeto iz Glasa Istre – V. M.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email