NEWS
HALF MARATON S

Glas Istre: Višnjan održao vanrednu sjednicu Općinskog vijeća

07.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Glas Istre: Višnjan održao vanrednu sjednicu Općinskog vijeća

Što zbog hitnoće, a što zato da ovaj poslovni potez ne propadne, odlučio sam da se o njemu ne izvješćuje javnost dok sve ne bude dogovoreno. Nisam se ogriješio ni o kakve propise ni zakone, istaknuo je načelnik Angelo Mattich • Vijećnici oporbenog IDS-a nisu se željeli izjašnjavati o toj odluci

VIŠNJAN –

Predsjednik Općinskog vijeća Angelo Mattich preksinoć je telefonom sazvao izvanrednu sjednicu zbog kupoprodaje dijela prostora ispod vijećnice, u zgradi čijih više od polovice prostora pripada Općini. Odluku o kupoprodaji uz zaključke i informaciju jednoglasno je usvojilo tek šest vijećnika (Nezavisna lista i SDP), dok se vijećnici oporbenog IDS-a nisu željeli izjašnjavati.

Stečajni sud Trgovačkog suda u Rijeci objavio je natječaj za prodaju dijela imovine stečajnog dužnika, porečke tvrtke Laguna commerce, što se u Višnjanu odnosi na prodavaonicu u prizemlju zgrade u kojoj se nalazi općinska vijećnica, Zvjezdarnica i prostorija Zajednice Talijana. Početna cijena bila je 1,2 milijuna kuna, a taj prostor trenutno ima u najmu višnjanski Ugostiteljsko-trgovački obrt Suport. Načelnik Mattich je temeljem svojih ovlasti poslao ponudu za kupnju tog prostora, ali ju je, nakon tri dana, povukao budući da se dogovorio s drugim ponuđačem, sadašnjim najmoprimcem, o kupnji samo dijela tog prostora za ured Turističke zajednice. Radi se o 25 četvornih metara, za što bi Općina platila 20 tisuća kuna, te je u tu svrhu potpisao predugovor. Kao razlog što je sve to provedeno u tajnosti načelnik Mattich navodi poslovne interese Općine.

– Što zbog hitnoće, a što zato da ovaj poslovni potez ne propadne, odlučio sam da se o njemu ne izvješćuje javnost dok sve ne bude dogovoreno. Nisam se ogriješio ni o kakve propise ni zakone. O svojim sam se postupcima konzultirao, a konačnu odluku ionako donosi vijeće, ističe načelnik.

Oporba se s takvim obrazloženjem nije složila. Nevia Poropat je u ime Kluba vijećnika IDS-a rekla da je takav postupak u suprotnosti s više zakona – o proračunu, javnoj nabavi, lokalnoj samoupravi, te u konačnici ovakvim ponašanjem, veli, načelnik krši općinski Statut. Zato se nisu htjeli izjašnjavati, a nakon što pribave mišljenje svih nadležnih institucija, obavijestit će javnost o svom stavu, objasnila nam je Poropat.

Vijećnici su na kraju usvojili odluku kojom su potvrdili načelnikove zaključke o prijavi, a potom odustanku od natječaja te kupnji samo dijela nekretnine. Prihvaćena je informacija o kratkoročnoj pozajmici 15 tisuća kuna kod IKB-a Umag radi tekuće likvidnosti. Uz to odobrava se zaključivanje predugovora s Ugostiteljskim obrtom Suport, što se odnosi na dio etažnog dijela nekretnine po cijeni od 20 tisuća kuna te se obvezuje Komisiju za proračun i financije da pri izradi rebalansa proračuna razmotri otvaranje stavke za kupovinu nekretnina – plaćanja jamčevina i davanja jamstva Općine.

Preuzeto iz Glasa Istre – V. Md.

Print Friendly, PDF & Email