NEWS
Best of Poreč

Červar Porat: Ukradena dvadeset i dva stupa javne rasvjete!

15.11.2006. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Červar Porat: Ukradena dvadeset i dva stupa javne rasvjete!
624GO164302.jpg

Da Červar Porat, »hibridno« stambeno-turističko naselje na sjevernom porečkom priobalju, i dalje ima problema s komunalnim neredom i vandalizmom, iako su »divlje« 90-e za nama, pokazuje i »cirkularna« obavijest koja je jučer odaslana medijima iz Odjela za komunalni sustav Grada Poreča. U njoj naime piše da je tijekom proteklog vikenda na području naselja Červar Porat »od strane nepoznatog počinitelja otuđeno 22 komada brončanih stupova javne rasvjete«!

Specificirane su i lokacije ovih krađa pa su tako tri stupa »doslovce slomljena i iščupana s brončanog postolja« na Pučkom trgu, po šest na Stradunu i Trgu pod hrastom te sedam na rivi Amfora. Stupovi, koji prosječno teže stotinjak kilograma, odneseni su, napominje u obavijesti komunalni pročelnik Mario Laković, u kompletu s rasvjetnim armaturama. Prilikom ove vandalske krađe devastirane su i baze stupova s priključnicama, a strujni kablovi ostali su nezaštićeni, pod naponom i na dohvat prolaznicima! Električni su kablovi, napominje se u obavijesti, prekjučer zaštićeni.

Laković iscrpno navodi i financijske aspekte ove devastacije. Jedan takav novi kandelabar košta 14 tisuća kuna, vrijednost aktualnih procijenjena je na šest tisuća, a za sanaciju će po stupu trebati izdvojiti desetak tisuća kuna. Riječju, vrijednost otuđene opreme je oko 132 tisuće kuna, a procjena je da će ukupni trošak vraćanja javne rasvjete u funkciju iznositi oko 220 tisuća kuna.

Navedena je i informacija da se kilogram mesinga od kojeg su ukradeni stupovi izrađeni na prikupljalištima metalnog otpada plaća desetak kuna po kilogramu. Dakle, ako kradljivac, a moguće je da je bilo više njih, nije imao ambicija stupovima rasvijetliti neku svoju lokaciju, može zaraditi nešto više od 20 tisuća kuna. Je li u tome već uspio, još se ne zna, a policija traži »nepoznatog počinitelja«, s obzirom da je protiv njega porečkoj Policijskoj postaji prekjučer upućena prijava.

Fotodokumentirajući jučer na červarportskoj rivi i trgovima ostatke odnesenih kandelabara, od bolje upućenih čuli smo da ova priča nije tek od ovoga vikenda. Nekoliko je stupova »nestalo« ranije, primjerice oni na samom kraju rive, a bilo ih i koji su stradali u »saobraćajkama« pa ih je, kažu nam, odnijela Elektra. Sama krađa i nije iznenađenje jer žale se ljudi da su policijske ophodnje rijetke, a červarportske noći puste i duge. No, vrijedni su kandelabri ukradeni i u samom centru naselja – na Trgu pod hrastom svih šest koji su ga osvjetljavali, ali izgleda da su stanovnici kroz protekle godine »navikli« i na gore, vjerojatno i opasnije situacije, pa onda više »gledaju svoja posla«. Sigurno je da »nestanak« 22 stupa javne rasvjete nije najveći problem komunalne urednosti i društvenog života Červar Porta, ali činjenica je da je bez njih sumorna slika ovog naselja još mračnija.

Piše: G. Prodan

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani