NEWS

Proračun veći za 7,7 milijuna kuna

14.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Proračun veći za 7,7 milijuna kuna

Piše: M. Bošnjaković-Memedović

Župan Ivan Jakovčić tom je prigodom ustvrdio kako je županijski proračun iznimno mali, usporedivši ga s primjerice porečkim, koji je jednak i pulskim, koji je znatno viši.

– Ta činjenica pokazuje besmislenost sadašnjeg funkcioniranja razina vlasti u Istarskoj županiji. Ipak, moramo pokazati upornost u kreiranju programa shodno mogućnostima koje imamo pa je ovaj proračun balans između potreba, želja i mogućnosti, između razvoja i očuvanja okoliša te potreba u kulturi, obrazovanju i civilnome društvu – rekao je Jakovčić te istaknuo da se u sinergiji s gradovima i općinama, ali i s hrvatskom vladom i europskim izvorima financiranja ipak uspijeva kompenzirati skroman proračun.

Obrazlažući prijedlog proračuna, pročelnica Odjela za financije Silvana Kostešić ustvrdila je da je za razvojne programe u idućoj godini predviđeno 46,3 milijuna kuna, što je 21 posto ukupnog proračuna, a čak deset milijuna više nego ove godine.

Gotovo 30 milijuna kuna namijenjeno je razvoju poduzetništva, infrastrukture, luka, poljoprivredi i ribarstvu, dok je 11,1 milijun kuna namijenjeno obrazovanju. Gotovo tri milijuna kuna izdvojit će se za razvoj poslovnih zona.

Festival smijeha

Ujedno je za početak iduće godine najavio održavanje prvog Festivala smijeha u Istri. I u idućoj godini proračunskim će se novcem utjecati na rješavanje socijalnih potreba građana, od izrade glavnog projekta za izgradnju nove bolnice, objedinjavanja domova umirovljenika u Istri, dovršetka izgradnje Doma za prihički bolesne osobe do pokretanja novog projekta za invalide "Istra – regija bez barijera".

Jutarnji.hr

Print Friendly, PDF & Email