NEWS

Erasmus+ dan u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč – I love my school

IMG-3662
03.11.2021. 18:15; ; Početna / Novosti / Erasmus+ dan u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč – I love my school

U Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč ove smo godine imali poseban povod za slavljenje Erasmus dana 14. listopada. Nakon devet uspješno provedenih projekata, odlazaka na mobilnosti i prezentacija učenici zajedno s profesorima prisjećaju se projektnog rada i zaključuju da smo naučili puno. Nije to bio samo timski rad, stjecanje samostalnosti, preuzimanje inicijative i odgovornosti. Projekti su promijenili naš pogled na učenje i školu. Naša je školska realnost oživljena i obogaćena poznanstvima i prijateljstvima iz cijele Europe. Sudjelovali smo na nastavi u zemljama projektnih partnera, govorili engleski, njemački i talijanski, doživljavali nepoznate situacije, učili od drugih, stekli nova prijateljstva i poznanstva.

Kako je tema ovogodišnjeg Erasmus dana inkluzija, za ovogodišnji smo događaj odlučili intervjuirati učenicu 3. razreda naše škole smjera hotelijersko-turističkog tehničara Maju Ladenlajter, koja je za sebe rekla da ide u školu u najljepšem gradu na svijetu. Maja je djevojka puna života koja bi, kad bi mogla, najradije dane provodila u kuhinji. Međutim, to nije moguće. Naime, Maja je u invalidskim kolicima i komunicira putem svoje asistentice u nastavi Jasmine Alihodžić Janko. One su sjajna ekipa, a učeći zajedno postale su i prijateljice, iako Maja kaže da je asistentica ponekad i gnjavi kad uporno traži od nje da obavi neki zadatak.

U svojoj pisanoj zadaći Maja nam je posredno, putem svoje asistentice, poručila sljedeće:

„ Želim vam reći da, ma koliko mi se često ujutro ne da ustati iz kreveta, uvijek s osmijehom dolazim u školu.

Tamo su moji prijatelji, moji profesori i, uz sve poteškoće koje imam, ipak mi je najljepši dio dana kada sam s njima u razredu. Tu zajedno učimo, smijemo se, a ponekad i tugujemo, ali nema ljepšeg osjećaja nego kad me ujutro dočekaju moji prijatelji iz razreda sa: “Dobro jutro, Maja!“

Učenici su provodeći intervju s Majom saznali više o njezinom slobodnom vremenu, omiljenim filmovima i glazbi koju sluša, školskim predmetima koje voli, što je ljuti i veseli, kako uči i što radi u slobodno vrijeme. Pitanja su postavljali na engleskom jeziku, a Maja je odgovarala putem asistentice, također na engleskom jeziku. Pitanja i odgovore su objavili na web tool Padletu, koji možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://padlet.com/stelastojnic/ozb3d29b1z0tinv0

Današnji je dan sve sudionike ispunio velikim zadovoljstvom, obogatio novim iskustvima i pokazao da je škola mjesto u kojem se uči, sudjeluje i razvija zajednički.

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof., ravnateljica TUŠ Antona Štifanića Poreč sa školskim Erasmus+ timom

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email