NEWS
Adriatic sredina

Ekosfera Poreč: Bio Istra i DND Poreč uredili “Kutak za umni trenutak”

2021-10-11_20h05_03
11.10.2021. 20:08; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ekosfera Poreč: Bio Istra i DND Poreč uredili “Kutak za umni trenutak”

Zahvaljujući Bio Istri i njenom projektu Ekosfera Poreč: Eko! Impjantajmo ružmarin, porečko Društvo Naša djeca dobilo je svoj mirišljivi Kutak za umni trenutak. Kutak je ovom lijepom suradnjom uređen na zelenoj površini ispred sjedišta DND-a proteklog vikenda, na samom kraju Dječjeg tjedna. Sudjelovalo je 15-ak djece i roditelja, uz stručno vodstvo mr. Vlaste Radoičić i prof. Dajane Bošnjak iz Bio Istre te Gabi Močibob i Sniježane Matejčić iz DND-a. Svi su oni imali prigodu zasaditi presadnice ružmarina, koje su u školskom plasteniku na ekološki način uzgojili učenici porečke Srednje škole Mate Balote, pod mentorstvom profesorice Mirele Marković.

– Naš projekt tako postaje vidljiv u javnom prostoru, a upravo to nam je i cilj – unaprijediti kvalitetu života obogaćivanjem gradskih površina ekološkim ružmarinom kao odabranom autohtonom aromatičnom biljkom. Istovremeno doprinosimo prepoznatljivosti Poreča kao ekološki osviještenog i zdravog grada. Tijekom studenog ćemo takve još uvijek male biljke posaditi i na druge planirane lokacije, počevši od školskog vrta Osnovne škole Finida i eko-oaze na našem imanju na Grbinovici kraj Poreča, rekla je mr. Vlasta Radoičić, naglasivši da je uz Grad Poreč koji financira projekt, ovom prigodom svoj doprinos dalo i gradsko komunalno poduzeće Usluga Poreč.

Mr. Radoičić je objasnila i demonstrirala vrijednoj ekipi kako pripremiti i „nahraniti“ tlo na ekološki prihvatljiv način, a zatim pravilno posaditi presadnice. Ružmarin će, tako, rasti oko ukrasnih panjeva, odnosno coka za sjedenje i razmišljanje koje su djeca prije nekoliko godina oslikala uz pomoć umjetnika Đanina Božića. Svaka biljka je označena ukrasnom pločicom na bambusovom štapiću, s imenom djeteta ili odraslog koji ju je posadio.

– Ružmarin svojim mirisom i eteričnim uljem utječe na poboljšanje kognitivnih sposobnosti, odnosno ubrzava cirkulacija, pojačava koncentraciju i time utječe na kvalitetu pamćenja. Upravo na osnovu tih činjenica došli smo na ideju da to bude kutak za misaoni, odnosno umni trenutak – mjesto gdje će djeca moći predahnuti, opustiti se i razmišljati, rekla je mr. Radoičić, upozoravajući i na važnost održivosti života na zemlji.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email