Državno odvjetništvo zaustavlja otimačinu obale u Istri

23.12.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Državno odvjetništvo zaustavlja otimačinu obale u Istri

PULA Kad su brojni strani poduzetnici u posljednjih desetak godina počeli kupovati ugostiteljsko-turistička dionička i trgovačka društva na našem Jadranu, a neki zidinama i žičanim ogradama ogradili pojedina turistička naselja uz morsku obalu, mnoge je stanovnike s pravom uhvatila panika da jednoga dana neće smjeti na plaže kamo su odlazili njihovi očevi i djedovi. Iako su stranci kupili najviše hotela, apartmanskih naselja i kampova u Istri, bojazan se stvorila i u tamošnjih stanovnika. Međutim, doznali smo da su u ove predblagdanske dane veće površine priobalnog zemljišta na Pulskoj rivijeri postale pomorsko dobro i uknjižene u zemljišne knjige.

Točno je da su na području bivše općine Pula 424 čestice ukupne površine 846.497 četvornih metara postale pomorsko dobro, a to je dosad bilo općinsko, gradsko i državno zemljište. Riječ je o zemljištu u priobalju katastarskih općina Fažana, Pula, Štinjan, Ližnjan, Pomer, Brijuni, Vodnjan, Medulin, Prnjani, Krnica, Rakalj i Premantura. To je postupak određivanja granice pomorskog dobra na kojemu radimo u posljednjih pet godina, a bilježimo kako bi se učinilo vidljivim da su dotične nekretnine dio pomorskog dobra. Stoga smo svu dokumentaciju dostavili Općinskom sudu u Puli za upis u zemljišne knjige. Tako su najljepši dijelova pulske obale, Verudela, Ribarska koliba, Zlatne stijene, Valovine, Stoja i Marina Veruda, postali pomorsko dobro. Čak je i kamp Medulin u Medulinu uknjižen kao pomorsko dobro kaže za naš list Aleksandar Puh, novoimenovani pulski općinski državni odvjetnik. 

Naš je sugovornik istaknuo da pulsko Državno odvjetništvo intenzivno nastoji utvrditi, upisati i zaštititi pomorsko dobro: Nikome nećemo dopustiti bespravnu uzurpaciju pomorskog dobra, a na svaku informaciju o tome reagirat ćemo vrlo energično i poduzimati odgovarajuće mjere! Uskoro nastavljamo utvrđivati pomorsko dobro u drugim općinama koje su prije bile u sastavu pulske općine.

Večernji List 23.12.2005

Print Friendly, PDF & Email