NEWS

DND-ov projekt „7 ZLATNIH PRAVILA PARTICIPACIJE DJECE“-Završen krug informativnih radionica s učenicima petih razreda

16473814_1280241492055007_6220692969942936285_n
07.02.2017. 14:46; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / DND-ov projekt „7 ZLATNIH PRAVILA PARTICIPACIJE DJECE“-Završen krug informativnih radionica s učenicima petih razreda

U okviru projekta „7 zlatnih pravila participacije djece“, koji DND Poreč provodi uz financijsku podršku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, dovršili smo prvi edukativni krug, odnosno proveli informativne radionice s učenicima petih razreda Osnovne škole Poreč i TOŠ Bernardo Parentin.

U radionice koje smo održali u okviru sata razrednika/ce, bilo je uključeno ukupno 126 djece, u sedam razrednih odjeljenja. Cilj informativnih radionica bio je zainteresirati djecu, detektirati one koji bi željeli naučiti više i detaljnije o tome kako se uključiti u donošenje odluka koje se tiču djece. Projektom je planirano raditi sa skupinom ne većom od 20 djece, jer je to optimalan broj u participativnom modelu neformalne edukacije, daje svakom djetetu priliku za sudjelovanje i iskazivanje vlastitih stavova. Međutim, nakon informativnih radionica koje su razrednici/e i pedagoginje ocijenile uspješnima i zanimljivima, za nastavak edukacije prijavilo se čak 43 djece. Doduše, lako je moguće da se sva djeca ipak neće uključiti u nastavak zbog drugih obaveza, ali broj prijavljenih sugerira da se radionice drugog kruga planiraju za dvije ili čak tri manje grupe, jer DND Poreč želi uključiti svu zainteresiranu djecu.

Drugi krug edukacije DND Poreč povezuje s planom da se do kraja ove kalendarske godine izabere Dječje gradsko vijeće Poreča-Parenzo. Na taj bi se način trajno osiguralo sudjelovanje djece u odlukama koje donose odrasli, a koje se na njih odnose, a time im se daje pravo sudjelovanja i u izgradnji njihove budućnosti.

Participacija djece u donošenju odluka koje ih se tiču jedno je od dječjih prava izrijekom spomenuto u članku 12 Konvencije UN o pravima djeteta, a naglašena je u nacionalnim dokumentima koji štite dječja prava. Iskustvo za projekt 7 zlatnih pravila DND je preuzeo iz uspješnog škotskog primjera dobre prakse, a Ministarstvo ga je financijski podržalo. Zahvaljujemo školama na zaista uspješnoj suradnji.

DND

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email