NEWS
Ljeto u Funtani

Dino Kozlevac pogrebnicima: „ŠTA STE BAŠ MORALI ZVATI MEDIJE?“ (piše iVijesti.hr)

kolaz12345
ilustracija: iVijesti.hr
07.07.2021. 12:32; ; Početna / Politika / Dino Kozlevac pogrebnicima: „ŠTA STE BAŠ MORALI ZVATI MEDIJE?“ (piše iVijesti.hr)

Od 28. lipnja sva pogrebna poduzeća na području Istarske županije mogu vršiti preuzimanje, prijevoz i pogreb osobe preminule s ili od koronavirusa.

Nakon godinu dana i tri mjeseca, istarski pogrebnici napokon su u ravnopravnom položaju s kolegama iz ostalih hrvatskih županija, koji od početka pandemije rade svoj posao u skladu s epidemiološkim mjerama. U Istri to nije bio slučaj jer je županijski Stožer civilne zaštite bio donio odluku da to mogu obavljati isključivo dva pogrebna poduzeća, a to su „Tihi dom“ iz Buja i „Silentium“ iz Baderne.
Za područje cijele Istre samo ta dva. Po kojoj osnovi su to dobili ni dan danas nije jasno, piše portal iVijesti.hr

Pitanje je bi li se nepravedna odluka stožera poništila sada da nije bilo glasnog protivljenja gospođe Elizabete Rajković iz porečkog pogrebnog poduzeća „Baetis Rajković“, čiju smo priču jedino mi objavili krajem travnja na našem portalu, a u cijelosti je možete pročitati ovdje: https://ivijesti.hr/znate-li-koliko-vas-nepotrebno-skupo-kosta-covid-pogreb/

Jedino se ona usudila progovoriti o nastalom problemu koji je financijski pogodio i pogrebnike i same korisnike usluga. Obratila se svim medijima, a jedino ju je portal iVijesti saslušao. „U bolnici se zaraženi pokojnik propisno dezinficira, stavlja u posebnu dvostruku vreću, a jedino što pogrebno poduzeće treba osigurati je limeni sanduk. Pogrebnik dolazi ispred bolnice obučen u zaštitno odijelo, s rukavicama i maskom. Pred njim se tijelo stavlja u lim, odmah se pred njima zalota, i spremno je za ići na groblje ili u krematorij. Tamo se limeni sanduk stavlja u drveni lijes i to je cijela priča! Svi pokojnici koji imaju koronavirus se dopremaju na taj način. Ako zaražena osoba umre kod kuće, onda prvo dolazi mrtvozornik. Mi si opet obučemo zaštitno odijelo, maskice i sve što treba, preuzimamo pokojnika, imamo te posebne zaštitne vreće u koje ga polažemo, stavljamo u lim, lotamo i dalje je ista priča kao objašnjeno u slučaju s bolnicom, gdje se u većini slučajeva tijelo i preuzima. Znači, procedura je minimalna jer osoblje iz bolnice odradi glavni posao sa zaraženim tijelom.“

To je izjavila u svom članku Elizabeta koja je potom to isto ponovila za emisiju „Provjereno“ Nova TV, čija novinarska ekipa nije uspjela dobiti suvislo obrazloženje od načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dine Kozlevca, na pitanje zašto u Istri samo dva pogrebna poduzeća mogu raditi u covid-uvjetima s pokojnicima. Nikome nije bilo jasno da se samo na temelju procjene jedne situacije, kada su pogrebnici u ožujku 2020. bili zatečeni i nespremni za pravovremeno preuzimanje pogrebnika, može ukazati toliko nepovjerenje svim pogrebnim poduzećima na duži period, čak onima u vlasništvu države.

Što se cijena tiče, ta dva poduzeća imaju monopol i rade račune s jako visokim cijenama. U prosjeku naplaćuju tri puta više cijene, ma i više za nešto što bi trebalo biti jeftinije od uobičajenog preuzimanja pogrebnika jer nema troška pripreme, uređivanja pogrebnika za na groblje, za zadnji pozdrav s obitelji i drugim dragim mu ljudima. Doslovno se umjesto 600-ak kuna sada se plaća oko 3.000 kn za ništa posebno, no ta cijena uvijek ovisi o putnim troškovima. Plaća se toliko bespotrebno više zbog proceduru koja nije toliko složena, kako sam i opisala.“ – Ova informacija je šokirala i medije i korisnike samih usluga, koji nisu mogli birati poduzeće od povjerenja za zadnji oproštaj od svojih najmilijih.

Što je Dino Kozlevac rekao Elizabeti Rajković nakon svega? „Šta ste baš morali zvati medije?“. Da, morala je jer je tišti nepravda. Sada, kada se ovo klupko rasplelo, ona ide dalje u borbu i pokreće tužbu protiv stožera za nadoknadu izgubljenog prometa u periodu od godinu dana i tri mjeseca te se nada da će ovim postupkom ohrabriti i druge kolege. „Šta drugo reći? Nemam riječi na cijelu situaciju, posebno nakon svega što se dogodilo prije ove pozitivne odluke od 28. lipnja 2021..“

Naime, 15. lipnja 2021. istarski Stožer civilne zaštite objavio je poduži dopis u kojem opravdava svoju odluku iz ožujka 2020., ocjenjuje da su sva zbrinjavanja zaraženih pokojnika protekla u savršenom redu te zbog povoljne epidemiološke situacije donosi odluku prema kojoj pogrebna poduzeća na području Istre mogu vršiti, čujte ovo, samo pokop zaraženog pokojnika, ali ne i preuzimanje i odvoz.

Elizabeta Rajković je odmah pokrenula svog odvjetnika koji se žalio na ovu odluku. Samo dva dana nakon spornog dopisa, 17. lipnja 2021., stiže rješenje iz Istarske županije, potpisano od strane župana Borisa Miletića, kojim se odbija njezin prigovor te savjetuje pokretanje upravnog spora tužbom pred Upravnim sudom u Rijeci. Nakon samo desetak dana, taman kada je Elizabeta s odvjetnikom pripremala sljedeće korake, iz vedra neba stiže odluka stožera koju smo spomenuli na samom početku – možete svi raditi sve.

„Ma kako tako, samo odjednom preokret?“ – pita se sada ona. Uistinu je čudno, u najmanju ruku neprofesionalno i neodgovorno da se državna tijela ovako ponašaju. Je li možda netko nekoga „stisnuo“ pa je to razlog za naglo i neargumentirano pozitivno rješenje za istarske pogrebnike koji su doživjeli bespotreban stres i razočaranje u zadnjih godinu dana i tri mjeseca? Možda na ovo pitanje nikada nećemo dobiti odgovor, no osjećamo ponos kao medij jer smo pomogli istjerati pravdu i istinu na svjetlost dana.

(iVijesti.hr)

 

Print Friendly, PDF & Email