NEWS
valfresco

Digitalizacija – pokretačka snaga suvremene industrije

Sa sjednice Gospodarskog vijeća
15.12.2017. 09:50; Učitavanja: 231; Početna / Gospodarstvo / Digitalizacija – pokretačka snaga suvremene industrije

Razmišljanje o transformaciji poslovnog modela korištenjem najnovije tehnologije i mogućnosti digitalizacije, nužnost je za svaku tvrtku na današnjem globalnom tržištu. Zaključak je to tematske sjednice Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Pula koja je 14. prosinca u prostorijama ŽK Pula okupila velik broj zainteresiranih gospodarstvenika, a koja je bila posvećena izrazito važnoj temi koja će imati velik utjecaj na razvoj industrije i gospodarstva – temi digitalizacije. 

            – Danas je digitalizacija zapravo nešto što se već podrazumijeva da postoji. Dakle, glavno pitanje jest kako digitalno transformirati poslovanje putem mogućnosti koje pruža tehnologija. Dolaze konkurenti koji na neki način ulaze u sve segmente poslovanja, a one tvrtke koje taj proces dočekaju nespremne, neće uspjeti u borbi na tržištu. Primjerice, svima je poznat fenomen Ubera, Bookinga ili Airbnb-a koji su napravili velike promjene u industrijama u koje su ušli. No, ovi fenomeni nisu jedini. Dolaze druge kompanije i ako se tvrtke na vrijeme ne spreme i ne transformiraju vodeći računa o konkurentnosti, imat će problema na tržištu – kazao je Goran Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe IT Istre pri ŽK Pula i direktor tvrtke Infosit d.o.o.

Osim što se osvrnuo na činjenicu kako IT segment danas povezuje sve grane industrije te na trend sve veće individualizacije u pristupu korisnicima, Goran Mrvoš posebno se osvrnuo na stanje u gospodarstvu Istre i Hrvatske koje se tiče digitalne transformacije.

            – U kontekstu IT tvrtki na razini Republike Hrvatske, Istra je po razvoju odmah iza Zagreba, ali ako gledamo Hrvatsku u odnosu na Europu, tu smo ispod europskog prosjeka i zasigurno nam predstoji mnogo posla. Ono što je vrlo interesantno jest da sjeverne zemlje poput Norveške, ulažu svoju zaradu od nafte u nove tehnologije. Mi bi u Istri možda mogli razmisliti da našu zaradu od turizma konvertiramo u nešto što će biti naša vizija u budućnosti. Jer danas jednostavno nema tog sektora koji ne treba ulagati u digitalizaciju. Pitanje je samo u kojoj fazi razvoja su određeni sektori. Onim industrijama koje su u tom području više odmaknule bit će lakše. Može se reći kako su se najmanje pomakle proizvodne industrije. Ali jednostavno, sve industrije moraju se promijeniti i prilagoditi jer upravo je digitalizacija budući model poslovanja – istaknuo je Mrvoš u svom izlaganju.

            Njegovoj prezentaciji prethodilo je obraćanje predsjednice HGK Županijske komore Pula Jasne Jaklin Majetić koja je kazala da digitalizacija industrije i gospodarstva, osim što može transformirati procese stvaranja nove vrijednosti, također zahtijeva i nove poslovne modele koji zatim dovode do novih perspektiva u zapošljavanju.

            – Inteligentni digitalni proizvodni procesi stvaraju velike mogućnosti za mala i srednja poduzeća koji su najsnažniji čimbenici rasta. Također, strateški plan Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 2017. – 2019. predstavlja koncept industrije 4.0 čija je pokretačka snaga upravo digitalizacija s ciljem osnaživanja inovacijskih potencijala, povećanja produktivnosti rada, individualizacije proizvodnje i povećanja energetske učinkovitosti – istaknula je Jasna Jaklin Majetić pritom naglasivši važnost rada strukovnih grupa pri HGK, posebno rada Strukovne grupa IT Istre u kontekstu digitalne transformacije. 

            Stoga su posebnu pažnju privukla iskustva koja su s okupljenim gospodarstvenicima podijelili prisutni potpredsjednici Strukovne grupe IT-ja Istre. Potpredsjednik Strukovne grupe za poslovna rješenja u turizmu Davor Brenko i potpredsjednik Strukovne grupe za industrijsku automatizaciju Branko Labinac predstavili su rad svojih tvrtki – Istra Techa d.o.o. i Agenor Automatike d.o.o. te su govorili o mogućnostima koje digitalna transformacija pruža u njihovom poslovanju.

Također, zanimljivu prezentaciju održao je i potpredsjednik Strukovne grupe za mobilne tehnologije Dean Verbanac koji je ekskluzivno otkrio i novi proizvod koji će pustiti na tržište iduće godine.

            – Naša tvrtka Intersoft Technologies d.o.o. predstavila je dva svoja proizvoda kojima pridonosi digitalizaciji u poslovnom i turističkom sektoru putem mobilnih tehnologija. Riječ je o proizvodu digitalnog ključa za kojeg smo 2016. bili nominirani od strane Hrvatske turističke zajednice za inovaciju godine te o proizvodu mobilnog plaćanja. Ovim putem možemo ekskluzivno najaviti da vjerujemo kako ćemo u ožujku 2018. plasirati proizvod koji će pružati mogućnost otvaranja objekata privatnog smještaja putem mobilnog ključa. Dakle, digitalni ključ namijenjen privatnom sektoru. Ljudi u Istri imaju smještajne objekte diljem cijelog poluotoka i ponekad je odlazak i doček gostiju nešto što oduzima zaista mnogo vremena. Stoga će mobilni ključ iznajmljivačima omogućiti da gosti uđu u njihov objekt bez njihovog fizičkog prisustva.

Taj proizvod razvijamo s jednom od vodećih europskih tvrtki u sektoru proizvodnje brava, a ujedno, takav proizvod koji je namijenjen svim mobilnim uređajima trenutno u Europi ne postoji. Taj proizvod stoga može biti pravi primjer kako digitalizacija zapravo ubrzava procese, pridonosi uštedi vremena, većoj sigurnosti i većoj fleksibilnosti. Ono što je možda i najvažnija vijest za privatne iznajmljivače jest što taj proizvod neće zahtijevati nikakvo mijenjanje već postojećih brava – kazao je Dean Verbanac.

            A osim što pruža podršku radu Strukovne grupe IT-ja Istre, Hrvatska gospodarska komora također nastoji pratiti trendove i priključiti se digitalnoj transformaciji. Naime, HGK je pokrenula projekt „Digitalne komore“ koji uključuje digitalnu transformaciju procesa, optimizaciju poslovnih djelatnosti i digitalizaciju poslovanja uz proširenje portfelja usluga i aktivnosti putem uspostave aplikativne podatkovne strukture. Osim toga, HGK i Županijska komora Pula organiziraju cijeli niz edukacija namijenjenih primjeni digitalnih rješenja u poslovanju njezinih članica. U skladu s time, u Županijskoj komori Pula su tijekom proteklih mjeseci održane ukupno tri radionice posvećene digitalnom marketingu naziva „Digitalna garaža“ te su okupile ukupno 250 predstavnika različitih tvrtki koji digitalna rješenja nastoje primijeniti u svom poslovanju.

            Napomenimo na kraju kako je u drugoj točki dnevnog reda sjednice bilo riječi  o još jednoj temi a to je poskupljenje električne energije zbog odluke Vlade o  povećanju naknade za obnovljive izvore energije. Na problem porasta troškova  i njegovom izravnom utjecaju na konkurentnost proizvoda ukazao je Franko Vižintin iz tvrtke P.P.C. Buzet te je zatražio podršku u inicijativi da se taj neplanirani teret pokuša smanjiti. Gospodarsko vijeće je donijelo zaključak kako će  se o tom pitanju informirati ostali proizvođači  s ciljem pronalaženja modela za smanjenje naknade i rasterećenja gospodarstva.

 

Damir Sirotić

Print Friendly, PDF & Email