NEWS

DEMOKRATSKI SAVEZ ZELENIH O NEZAKONITOJ NAPLATI TROŠKOVA KATASTARSKE IZMJERE U OPĆINI VRSAR

13.07.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / DEMOKRATSKI SAVEZ ZELENIH O NEZAKONITOJ NAPLATI TROŠKOVA KATASTARSKE IZMJERE U OPĆINI VRSAR

Zbog nepravilnosti u propisivanju troškova katastarske izmjere u Općini Vrsar jučer su na konferenciji za novinare govorili predsjednik Demokratskog saveza zelenih Josip Anton Rupnik, vrsarski član Milivoj Čuka te predsjednica Županijskog odbora stranke Gordana Ferenčić. Povod je odgovor iz ureda Pučkog pravobranitelja, a potpisao ga je zamjenik Dejan Palić, kojim se, među ostalim, konstatira da je Općinsko poglavarstvo Vrsara »neovlašteno donijelo opći akt kojim je na teret građana utvrdilo mjerila za utvrđivanje visine naknade na ime troškova katastarske izmjere«. Temeljem toga traži se »žurna dostava izvješća o poduzetom, a najkasnije u roku od 30 dana od primitka ovog traženja«.

– Nama se obratila grupa nezadovoljnih građana zbog prisilnog sufinanciranja nove katastarske izmjere u općini, smatrajući da su oni sve svoje obveze već podmirili tijekom uknjižbe svojih nekretnina. U Zakonu o državnoj izmjeri i katastru piše da se taj posao financira iz držanog proračuna ili onog lokalne samouprave, odnosno da mogu sudjelovati druge zainteresirane pravne i fizičke osobe, no nigdje ne piše da su obvezni sudjelovati u financiranju, rekao je Milivoj Čuka, nekadašnji čelnik ugaslog ogranka Zelene stranke u Vrsaru, koja se obratila državnom pravobranitelju, a sada član Demokratskog saveza zelenih. Iz ureda Pučkog pravobranitelja dodatne su informacije i očitovanje više puta zatražili od Središnjeg državnog ureda za upravu, koji se nije očitovao, te Državne geodetske uprave, koja je drugačijeg mišljenja. U njihovom kratkom odgovoru piše kako u osiguravanju sredstava za ove poslove mogu sudjelovati županije, gradovi i druge zainteresirane pravne i fizičke osobe te smatraju da je odluka jedinice lokalne samouprave zakonski određena.

– Odbacujemo ovakvo očitovanje u cijelosti i smatramo da ono nije vrijedno ni papira na kojem je napisano, ogorčeno veli Čuka.

Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik smatra da je ova problematika zanimljiva ne samo za stanovnike vrsarske općine, već svih općina i gradova u kojima se na takav, po njemu, nezakonit način od građana naplaćuju projekti zanimljivi za pojedine sredine i osobe. Smatra da je taj novac trebalo predvidjeti u općinskom proračunu, a ne tražiti ga od građana.

– Smatramo da je Općina bez ovlasti donijela odluku koja nije zakonom utemeljena, da njome, umjesto da štite interese građana, krše zakon. Naša je želja da se ovakvo nešto ne ponovi i u drugim sredinama pa pozivamo sve građane da nam se jave. Inzistiramo da Općina prizna grešku i nađe najbolji modus da novac vrati građanima, zaključila je Gordana Ferenčić. Budući da nadzor nad Državnom geodetskom upravom provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva, zamjenik državnog pravobranitelja Dejan Palić poslao je na njihovu adresu vrsarsku pritužbu s mišljenjem ovog ureda te zatražio žurno izvješće o poduzetom.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email