VALFRESCO S-170422

Dani arhitekture u Istri 2020 / Pula, 6. 11. – 4. 12. 2020.

markomihaljevic.com
03.11.2020. 12:59; ; Početna / Kultura / Dani arhitekture u Istri 2020 / Pula, 6. 11. – 4. 12. 2020.

Europski centar za mir i razvoj (ECPD), Pula, Flaciusova 18, 6. 11. – 4. 12. 2020.
Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI), Pula, Smareglina 1, 12. 11. – 4. 12. 2020.

Manifestacija koju Društvo arhitekata Istre kontinuirano organizira od 2000. godine ove jeseni bilježi jubilarni dvadeseti rođendan, a održat će se prvi put na novoj adresi Smareglina 1 u Puli.

Dani arhitekture u Istri 2020 započinju u petak 6. 11. u 19 sati u Galeriji ECPD-a, Europskom centru za mir i razvoj UN-a, otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini, a nastavljaju se u četvrtak 12. 11. u 19 sati u novom prostoru Društva arhitekata Istre otvorenjem Godišnje izložbe projekata i realizacija članova DAI –  SAI-a i gostiju te izložbama Sekcije Djeca i arhitektura (DiA DAI – SAI), The Publishing School: Pedagogies of Care (Škola izdavaštva: pedagogije brižnosti) i Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle (BVAW). U petak 13.11. i 20.11. u 18 – 20 sati slijede predavanja, a u subotu 21.11. u 11 sati vođena šetnja gradilištem Malog rimskog kazališta i okoliša Arheološkog muzeja s Emilom Jurcanom.

Pokrovitelji Dana arhitekture u Istri 2020 su:  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula. 

Program

petak, 6. 11. 2020., ECPD, Flaciusova 18, Pula

19 h – Otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini 

četvrtak, 12. 11. 2020., DAI – SAI, Smareglina 1, Pula

19 h – Otvorenje Dana arhitekture u Istri 2020

Izložbe

Godišnja izložba projekata i realizacija članova DAISAI-a i gostiju

  • Prezentacija aktivnosti Sekcije Djeca i arhitektura / DiA DAI – SAI
  • Prezentacija radionice Publishing School: Pedagogies of Care / Future architecture platforma
  • Prezentacija rezultata Međunarodne arhitektonske radionice Bale – Valle / BVAW

petak, 13. 11. 2020., DAI – SAI, Smareglina 1, Pula

Predavanja – 18:00 – 20:00

18:00 – Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW –  Jasmina Bašić

19:00 – Publishing School: Pedagogies of Care / Future architecture platforma – Ana Dana Beroš

petak, 20. 11. 2020., DAI – SAI, Smareglina 1, Pula

Predavanja – 18:00 – 20:00

18:00 – Odabrani projekti i arhitektonski časopis Outsider – Nina i Matevž Granda

19:00 – Rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli – Emil Jurcan / Zadruga Praksa 

subota, 21. 11. 2020., Dvojna vrata, Pula

11:00 – Vođena šetnja gradilištem Malog rimskog kazališta – Emil Jurcan / Zadruga Praksa

Detaljnjije o programu:

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini

Otvorenje u petak 6. 11. 2020. u 19 sati, ECPD, Flaciusova 18, Pula

Izložba ostaje otvorena do 4. 12. 2020. svakim danom od 17 do 20 sati

Nakon premijernog otvorenja i dodjele nagrada u Splitu u ožujku 2020., repriza u Šibeniku, Zadru, Zagrebu i u Rijeci, Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2019. godine otvorit će se i u Puli u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI – SAI). Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena Nagrada Viktor Kovačić, u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata. Izloženo je ukupno 107 autorskih radova, koje je stručni žiri nominirao za nagrade po kategorijama. Radove je ocjenjivao stručni žiri koji su činili Tadej Glažar i Helena Paver Njirić te članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e: Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek.

Nagrade za najbolja ostvarenja u 2019. godini:

― Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Radovanu Tajderu

― Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu dodijeljena je Saši Begoviću, Marku Dabroviću, Tatjani Grozdanić Begović, Silviju Novaku i Pauli Kukuljici – 3LHD za URANIU u Zagrebu.

― Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za 4 kuće za 4 brata u Zadru.

― Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2019. godinu dodijeljena je Lei Pelivan i Tomi Plejiću za Bijeli loft u Zagrebu.

― Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tomislavu Paveliću, Marku Sančaninu, Miri Stanić, Evelini Turković, Vesni Vuković i Frani Petru Zovku za radijsku emisiju Stvarnost prostora.

Među predstavljenim projektima nalaze se i ostvarenja na području Istre od kojih izdvajamo hotel Grand Park u Rovinju arhitektonskog studija 3LHD te hotel i vinski podrum Roxanich u Motovunu autora Idisa Turata, oba nominirana za Nagradu Viktor Kovačić.

Izložba je organizirana u partnerstvu s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA).

 

Izložbe i predavanja DAI – SAI-a

Otvorenje u četvrtak 12. 11. 2020. u 19 sati, DAI – SAI, Smareglina 1, Pula

Izložba ostaje otvorena do 4. 12. 2020. svakim danom od 17 do 20 sati

U trenutku kad je sveopća kulturna produkcija zauzdana lancima nametnute normalnosti, međunarodna mobilnost kulturnih radnika svedena na minimum, a graditeljska aktivnost ograničena na dovršavanje započetog i na najnužnije, ovogodišnji Dani sumiraju rezultate. Iz naših smo redova odabrali produkciju koja predstavlja edukacijski, teoretski i projektantski presjek djelovanja članova Društva u protekloj godini nezavidnim uvjetima unatoč.

 

Godišnja izložba projekata i realizacija članova DAISAI-a i gostiju

Izlažu: Breda Bizjak (BB arhitekti) / Vjekoslav Gašparović (Zadruga Praksa) / Berislav Iskra (AAI Iskra) / Emil Jurcan i Aleksandar Ćelović (Zadruga Praksa) / Valentina Kaić i Alin Koroman (Studio Kaić arhitekti) / Dino Krizmanić i Leonid Zuban (Molozero) / Eligio Legović / Dean Skira (Skira) / Helena Sterpin (Zadruga Praksa)

 

Sekcija Djeca i Arhitektura / DiA DAI – SAI
Sekcija Djeca i arhitektura prezentirat će radionice održane tijekom 2020. godine.

 

Publishing School: Pedagogies of Care / Future architecture platforma

Izložba obuhvaća fotografije s ovogodišnje radionice Škole izdavaštva: pedagogije brižnosti / Publishing School: Pedagogies of Care koju je u Rijeci od 25. do 28. u okviru platforme Future architecture organiziralo Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI).

 

Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW

Izložit će se rezultati međunarodne arhitektonske radionice Bale/Valle (BVAW) održane u rujnu ove godine u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI – SAI) i udruge Metamedij u prostoru bivšeg kina u Balama.

Predavanja

  1. 11. 2020 i 20. 11. 2020, DAI – SAI, Smareglina 1, Pula

Petak, 13. 11. 2020.

DAI – SAI, 18 – 20 sati

Jasmina Bašić

Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW

Jasmina Bašić predstavit će rezultate Međunarodne arhitektonske radionice Bale/Valle (BVAW) održane u Balama. Radionica vođena pod mentorstvom Mateja Blenkuša (Ljubljana) i Antuna Sevšeka (Zagreb) bila je namijenjena studentima arhitekture i mladim arhitektima i dio je projekta Mi plus koji se bavi razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri.

Jasmina Bašić je arhitektica, živi i radi u Novigradu u Istri. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine, od kada se bavi arhitekturom, kao projektantica, istraživačica te dijeleći svoja znanja kroz razne volonterske i druge aktivnosti. Od siječnja do lipnja 2012. godine stažira u arhitektonskom studiju arhitekta Ivano Gianola, u Švicarskoj, Ticino, Mendrisio. Od 2016. djeluje kao nezavisna profesionalka, a početkom 2018. osniva vlastiti arhitektonski ured BLOK 1:1, u Novigradu.  

 

Ana Dana Beroš

The Publishing School: Pedagogies of Care

Medijsko širenje arhitektonskog i prostornog znanja: izdavaštvo kao istraživački alat i pedagoška praksa

U okviru paneuropske platforme Future Architecture i programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI –  SAI) u Rijeci se od 25. do 28. kolovoza održao program The Publishing School: Pedagogies of Care (Škola izdavaštva: pedagogije brižnosti) koji je obuhvatio online izložbu u nastajanju, dostupnu na mrežnoj stranici publishingacts.eu, i simpozijsku radionicu. Udružujući niz lokalnih i međunarodnih arhitekata/ica, umjetnika/ca i interdisciplinarnih kolektiva s područja prostornih i urbanih praksi, kroz ovaj program istraživali su se mogući načini učenja i proizvodnje znanja korištenjem emancipatornih praksi skrbi. Naglasak je stavljen na kolektivni angažman, eksperimentalno istraživanje i razmjenu znanja izvan službenih institucija, a pritom je izdavaštvo shvaćeno kao alat u istraživačkom, analitičkom i kritičkom procesu. Program je kao dio platforme Future Architecture sufinanciran sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ana Dana Beroš je arhitektica, kustosica i edukatorica s brojnim istraživačkim i izložbenim projektima u zemlji i inozemstvu. Finalistica nagrade Wheelwright Prize, istraživačke stipendije koju dodjeljuje Sveučilište Harvard GSD, 2014. U međunarodnoj selekciji na 14. Venecijasnkom bijenalu arhitekture nagrađena je Posebnim priznanjem za svoj kustosko-istraživački rad o migracijama Intermundia. Jedna je od urednica i začetnica serije publikacija Publishing Acts o izdavaštvu kao kritičkoj prostornoj praksi (DAI – SAI, 2017. – 2020.). Članica je Nakladničkog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata (2017. – 2020.).

Petak, 20. 11. 2020.

DAI – SAI, 18 – 20 sati

Nina i Matevž Granda (Slo)

Odabrani projekti i arhitektonski časopis Outsider

Nadalje do izvora

“Zar nije smislenije srušiti i sagraditi iznova, negoli obnavljati?” bio je jedan od najčešćih komentara tijekom obnove kuće u povijesnoj jezgri Vodnjana. Ali njihov je pristup bio upravo suprotan – sačuvati što je više moguće. Kroz presjek radova zadnjih nekoliko godina progovorit će o baštini, crvenoj niti njihovih projekata i publicističkih radova.

Nina Granda završila je studij arhitekture i dramaturgije u Ljubljani. Kao arhitektica nekoliko je godina radila u Dublinu u Irskoj. Ubrzo nakon povratka u Sloveniju postaje glavnom urednicom revije Hiše. Postdiplomski studij ECM (Education, cultural management) završila je 2017. godine na bečkom Fakultetu za primijenjenu umjetnost Die Angewandte. Godine 2015. godine zajedno s Matevžom Grandom osniva časopis Outsider, koji je u nekoliko godina postao ključni slovenski časopis za arhitekturu i kulturu. Od rujna 2020. godine živi i radi u Vodnjanu.

Matevž Granda diplomirao je arhitekturu u Ljubljani. Nakon diplome započinje s radom u arhitektonskoj praksi. Uspješno je surađivao na brojnim arhitektonskim natječajima za koje je višestruko nagrađivan. Arhitektonski zadaci su često prepleteni s arhitektonskom baštinom. Usporedno s arhitektonskom praksom posvećuje se i pisanju. Piše za više slovenskih časopisa ponajprije o održivoj arhitekturi. Godine 2015. zajedno s Ninom Granda osniva časopis Outsider. Od rujna 2020. godine živi i radi u Vodnjanu.

 

Emil Jurcan (Zadruga Praksa)

Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli

Arheološkim istraživanjima Malog rimskog kazališta u Puli 2013. godine započeo je proces revitalizacije muzejskog dijela pulske povijesne jezgre. Tijekom narednih sedam godina autor je sudjelovao u kompleksnom procesu istraživanja i projektiranja samog kazališta, kao i okoliša zgrade postojećeg Arheološkog muzeja u Istri, prilikom kojega se dizajn budućeg rješenja isprepletao s novim arheološkim otkrićima i modificirao kako bi obuhvatio i povezao u cjelinu zatečene povijesne slojeve: rimske arheologije, mletačke utvrde, austrijskih građevina, vojnih tunela, kao i projekata koji se paralelno izvode na istom području, poput revitalizacije podzemnih tunela, šetališta i novog uspona na Kaštel, rekonstrukcije Arheološkog muzeja, rasvjete cjelokupne zone, itd. 

Emil Jurcan je arhitekt i član inženjerske zadruge Praksa. Diplomirao je na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Dobitnik nagrade Salona arhitekture u Novom Sadu za projekt  rekonstrukcije stanzije Brčevac u Istri 2017. godine, nagrade Gubbio talijanske asocijacije ANCSA za projekt restauracije gradskog trga u Oprtlju 2018. godine, te Nagrade Ranko Radović u Beogradu za organizaciju 53. Zagrebačkog salona arhitekture 2019. godine. Predsjedavao je Udruženjem hrvatskih arhitekata od 2017. do 2019. godine, a trenutno je doktorant Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Član je uredništva biblioteke Dobrolet – prostora za arhitektonsku kritiku.

 

Vođena šetnja

Obilazak gradilišta Malog rimskog kazališta i Arheološkog muzeja pod vodstvom Emila Jurcana

Subota, 21. 11. 2020.

Dvojna vrata u 11 sati

 

Dan nakon održanog predavanja arhitekt Emil Jurcan zainteresirane će posjetitelje povesti u obilazak gradilišta Malog rimskog kazališta i okoliša zgrade Arheološkog muzeja. Obilazak će trajati približno jedan sat. Preporučuje se sportska obuća.

 

Epidemiološke upute za posjetitelje

opće:

  • – obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru galerije i održavanje razmaka od 2 m od ostalih posjetitelja 
  • – obavezno nošenje maske i na otvorenom prostoru pred galerijom ukoliko nije moguće održavati preporučeni razmak od 1,5 m 
  • – pridržavanje ostalih općih preporuka (dezinfekcija ruku, izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta…)
  • – evidentiranje posjetitelja na ulazu u galerijski prostor i uzimanje osobnih podataka (ime, prezime i broj telefona), mjerenje temperature. Podaci se čuvaju 14 dana
  • – trajanje programa je ograničeno do najkasnije 22 sata

 

posebne: 

broj posjetitelja u galerijskom prostoru

Galerijski prostor ECPD, Flaciusova 18

Broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru je 20 

Galerijski prostor DAI- SAI, Smareglina 1

Broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru je 10 

 

Epidemiološke upute za prisustvovanje predavanjima objavit ćemo naknadno.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email