NEWS
Ljekarna

Danas se obilježava Međunarodni dan dječjih prava i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta

258859108_6425852644153842_1192392478552876776_n
20.11.2021. 18:51; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Danas se obilježava Međunarodni dan dječjih prava i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta
Danas obilježavamo Međunarodni dan dječjih prava i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Veliki dan za velike i male.
 
Deklaraciju o pravima djeteta usvojila je 1959. godine Generalna skupština UN-a, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta čija je potpisnica i Republika Hrvatska.
 
Konvencija o pravima djeteta međunarodni je dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum u području ljudskih prava u povijesti. Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja 8. listopada 1991. godine.
 
Dječjim pravima štite se sve osobe mlađe od 18 godina. Označavaju ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava svakomu djetetu trebaju osigurati mogućnost da ostvari sve svoje potencijale. Sva su prava povezana i jednako važna. Osim što nam prava pripadaju jer smo se s njima rodili, jednako je važno poštovati i tuđa prava.
 
Dostupno i kvalitetno obrazovanje pravo je svakoga pojedinca i jedno je od osnovnih ljudskih prava, a predstavlja i temelj za ostvarivanje mnogih drugih ljudskih prava. Obrazovanje svima daje priliku da kreiraju svoju budućnost, osiguraju sebi i svojoj obitelji kvalitetniji život i aktivno sudjeluju u zajednici. Poštujmo djecu i educirajmo ih o pravima koja im pripadaju.
 
 
Savez društava “Naša djeca” Hrvatske
Print Friendly, PDF & Email