NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Bivša Riviera uskoro u obnovu?

22.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Bivša Riviera uskoro u obnovu?
90GO132809.jpg

Nakon što su prije dvije godine obavljene djelomične pripreme za obnovu, rušenjem pregradnih zidova, demontiranjem stolarije i sličnim radovima, zgrada doista sablasno izgleda. Tim sablasnije jer je okoliš potpuno neuređen i zapušten, pa ne iznenađuje da građani stalno i na sve strane, uključujući dakako i naše dopisništvo, negoduju zbog takve slike.

Možda bi se u narednim tjednima ona ipak mogla popraviti. Od jednog porečkog odvjetnika koji je opunomoćenik tvrtke Sinje more, a koja je vlasnik Riviere/Palazza, doznajemo da bi najskorije trebali predati zahtjev za dobivanje građevinske dozvole. Lokacijsku imaju, idejno je rješenje preklani dobilo suglasnost konzervatora, prikupili su i ostalu dokumentaciju, još im fali geotehnički atest koji uključuje ispitivanja stabilnosti nasipa na kojem je prije gotovo cijelog stoljeća tada elitni hotel podignut. Ukoliko građevinsku dozvolu dobiju u svibnju, dio bi poslova obavili bi prije ljetne sezone i zabrane građevinskih radova u starogradskoj jezgri. U protivnom će, kažu, početi na jesen, a zgradu će svakako ograditi primjerenije.

Kao što smo pisali, hotel Rivieru je koncem 2002. godine od porečkog Riviera holdinga za nešto više od 2,6 milijuna eura kupilo Sinje more. Potonju je tvrtku osnovao hamburški poduzetnik Hauke Hillmer, preko tvrtke HGP Hamburger Planungsgeselschaft, koji je u vrijeme kupovine najavio da će zgradu obnoviti kao hotel s četiri zvjezdice. Potom se dugo vremena »nadmudrivao« s Konzervatorskim odjelom u Puli neuspješno predlažući arhitektonska rješenja koja su bitno povećavala volumen zgrade, ali konzervatori su inzistirali na poštivanju stručnog elaborata o zaštiti ove za Poreč spomenički vrijedne građevine i njezinih gabarita.

U međuvremenu, odnosno polovicom prošle godine, kao što je vidljivo iz sudskog registra, Hillmer je direktorsko mjesto u Sinjem moru prepustio hamburškom poduzetniku Bashkimu Osmaniju, Albancu s Kosova koji je, navodno, studirao u Zagrebu

Glas Istre, 22.4.06.

Print Friendly, PDF & Email