NEWS
Ljekarna

Bio Istra poziva ekološku akciju “Walking with waste” ove subote na Porto Bussolu

165554639_1982879681869136_6627563973403904650_n
13.04.2021. 09:10; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Bio Istra poziva ekološku akciju “Walking with waste” ove subote na Porto Bussolu

Dragi ljubitelji prirode, novoosnovana podružnica BIOISTRA Poreč- Parenzo, ogranak BIO ISTRA-e  udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života s veseljem   P O Z I V A   na  organizirano edukativno-ekološko druženje 17.4.2021. s početkom u 10.00 na PORTO BUSSOLU  

EKOLOŠKA AKCIJA WALKING WIH WASTE

Edukativno-ekološko druženje pod nazivom WALKING WITH WASTE osmislil smo na način da u suradnji sa Zadrugom Vukovar očistitimo dio svima nama drage plaže Porto Bussola i okolnih šumaraka od otpada koje za sobom ostavlja čovjek.

U edukativnom dijelu akcije ukazivati ćemo na “gušenje šuma bršljanom” i pokazati kako svojim doprinosom višak bršljana neškodljivo ukloniti sa stabala. Govoriti ćemo i o suvremenim načelima održivog upravljanja i korištenja prirodnih resursa koji su nam na raspolaganju (netaknuta priroda i okolni šumarci) i upoznati vas sa programom rada podružnice.

Od  10.00 do 10.30 okupiti ćemo se na parkiralištu na ulazu puta za Porto Bussola (postoji mali parking) čim se skrene sa glavne ceste kako bismo se podijelili u grupe od 5 osoba radi prevencije kontakata i pridržavanja epidemijeloškim mjerama na snazi. Svim učesnicima biti će osigurane bio-razgradive vrećice, dezinficijens, rukavice i voda, a možda i marenda.

Molimo da sa sobom uzmete staru odjeću i čvršće rukavice.

Veselimo se vašem dolasku i podršci angažmanu oko još uvijek neurbaniziranog područja PORTO BUSSOLA, kako bi ju sačuvali za generacije koje dolaze nakon nas. Molimo Vas da svoj dolazak najavite na e-mail [email protected] ili u messinger udruge BIO ISTRA.

Više o našem radu možete pogledati i na internetskim stranicama udruge www.bioistra.hr

Pridružite nam se u ovoj rekreacijskoj šetnji jer dati svoje vrijeme “plućima našeg grada” mali je doprinos boljoj sutrašnjici svih nas, a priroda pamti!

 

Dopredsjednica podružnice                                                  Predsjednica udruge

     Sandra Šoljak, v.r.                                                        Vlasta Radoičić, v.r.

 

….i još malo informacija O BRŠLJANU 

Biljka bršljan ima čvrsto i duboko korijenje te listove otporne na herbicide. Jedini način njegovog čišćenja je frezanje, kopanje, oranje i ručno uklanjanje. Bršljani se šire na nekoliko načina: penjajuće vitice, korijen i bobice. Bršljan oštećuje koru dok se uspinje i sa vremenom će nadvladati i zrelo stablo, slabeći grane svojom težinom i spriječavajući svjetlost da prodre kroz lišće. I zanimljivo je da se bršljan nikad ne stavlja u kompost!

Bršljan je sa druge strane iznimno ljekovita biljka korištena u izradi farmaceutskih proizvoda, jer sadrži saponin, ali i brojna druga prirodna svojstva. Lišća bršljana i ekstrakti dobiveni od lišća imaju mnoga ljekovita svojstva. Najčešće se pripravci od bršljana koriste za ublažavanje tegoba dišnih putova – kao sredstvo za ublažavanje kašlja i olakšavanja iskašljavanja sluzi.

…možda u nekoj od naših nadoilazećih akcija recikliramo bršljan u neki ekološki pripravak.

Print Friendly, PDF & Email