NEWS

Besplatna edukacija „Najave poreznih novosti u 2022. godini i zaštita prava poreznih obveznika u poreznom postupku“

mjesec-poduzetnistva
26.10.2021. 10:31; ; Početna / Gospodarstvo / Besplatna edukacija „Najave poreznih novosti u 2022. godini i zaštita prava poreznih obveznika u poreznom postupku“

U petak, 29. listopada 2021. godine u Domu obrtnika Poreč s početkom u 13:00 sati održat će se besplatno predavanje na temu „Najave poreznih novosti u 2022. godini i zaštita prava poreznih obveznika u poreznom postupku“ koje će održati porezna savjetnica Sandra Dujmović iz Rijeke.

Predavanje se sastoji od dvije teme iz područja oporezivanja i poreznog prava koje su zanimljive poduzetnicima jer su od velikog značaja za planiranje poslovanja, ali i opće informativne.

Vlada Republike Hrvatske u kontinuitetu od 2016. godine provodi poreznu reformu sa ciljem smanjenja ukupnog poreznog opterećenja i, kako navode, jednostavnije i jeftinije porezne administracije te veće pravne sigurnosti za porezne obveznike.

Do sada je provedeno pet krugova reforme u kojima su najznačajnije promjene bile smanjene porezne stope poreza na dobit i dohodak. U 2022. godini planirano je tzv. „hlađenje poreznog sustava“ što je posljedica planiranog ulaska Republike Hrvatske u euro zonu, dok se za 2023. godinu i nadalje do kraja mandata planiraju aktivnosti o kojima će biti riječi na predavanju.

Također je važno ukazati na činjenicu da se u javnom prostoru uglavnom govori o obvezama koje poduzetnici i građani imaju prema državi, odnosno obilježju prisilnosti poreza i ostalih javnih davanja, dok se istodobno zanemaruje zaštita njihovih prava. Tako porezni obveznici često nemaju informaciju o osnovim načelima oporezivanja, a to su, među ostalim, načela zakonitosti, plaćanja poreza prema gospodarskoj snazi, pravne zaštite u poreznim stvarima, postupanja u dobroj vjeri i to kako sa strane poreznog obveznika, tako i sa strane poreznog tijela.

Porezna savjetnica će ukazati na zakonom propisane odredbe o zaštiti poreznog obveznika u poreznom postupku te načine ostvarivanja tih prava.

Prijava je obavezna, putem ovog linka: https://forms.gle/jLjJyCUyQZCHmYsP9  

O predavačici:

Sandra Dujmović je magistrica ekonomskih znanosti, ovlaštena porezna savjetnica, stalna sudska vještakinja za financije i ovlaštena računovotkinja, a posjeduje dugogodišnje radno iskustvo u privatnom sektoru kao poduzetnica i zaposlenica te na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru. Osnivačica je i zaposlenica društva Porezno savjetništvo Dujmović d.o.o. iz Rijeke.

Print Friendly, PDF & Email