NEWS

Aktualni sat 14. sjednice Gradskog vijeća – pitanja vijećnica i vijećnika (drugi dio)

20141127_180459
28.11.2014. 18:08; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Aktualni sat 14. sjednice Gradskog vijeća – pitanja vijećnica i vijećnika (drugi dio)

U nastavku slijedi drugi dio aktualnog sata 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo održane 27. listopada 2014. u Velikoj vijećnici. Vijećnica Snježana Mekota rekla je kako je nedavno župan izjavio da zbog manjka poreznih prihoda dolazi u pitanje realizacija izgradnje škola po sistemu javno privatnog partnerstva.

Zanimala se do kuda je došao taj projekt u Poreču i te da li stvarno realizacija dolazi u pitanje što se tiče škole na Finidi. Drugo Mekotino pitanje odnosilo se na poljoprivredno zemljište, rekla je kako se u novinama može pročitati kako neki gradovi raspisuju natječaje za korištenje poljoprivrednog zemljišta, a Poreča još nigdje nema u tome. Zanimala se da li postoji inicijativa da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem vrati u ovlast jedinica lokalne samouprave, te zatražila informaciju o trenutnoj situaciji.

Što se tiče gradnje škola, gradonačelnik je odgovorio kako prema informacijama koje ima, nema bojazni za taj projekt, time više što u njemu sudjeluje Županija, a u sklopu projekta gradi se i srednja medicinska škola, te dodao kako iskreno ne vjeruje da neće biti novaca za dođe vrijeme za plaćanje.

Poljoprivredno zemljište, korištenje gradske rive i parkirališta u naselju Mate Balote

Na pitanje o upravljanju poljoprivrednim zemljištem odgovorio je Đulijano Petrović, pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom i rekao kako je bio objavljen javni poziv za iskazivanje interesa gdje su poljoprivrednici iskazali interes za zakup poljoprivrednih parcela, a sve je zajedno sa dokumentacijom upućeno Agenciji za poljoprivredno zemljište. Pročelnik je dodao kako svaki dan imaju upite ljudi koji su podnijeli zahtjeve, Odjel je u kontaktima s Agencijom i Grad Poreč se nalazi na njihovom popisu, što se može provjeriti i na web stranicama Agencije, te se sada s njihove strane očekuje postupak raspisivanja natječaja.

Vijećnik Robert Velenik rekao je kako se prilikom obnove objekata na otoku Sveti Nikola građevinari intenzivno koriste gradskom rivom i molom, te ga je zanimalo hoće li Valamar Riviera kao investitor platiti korištenje gradske rive i da li je uplaćen dogovoren iznos za to prije početka ovogodišnje sezone. Velenik je uputio i jednu inicijativu Gradu – da se oslobode plaćanja komunalne naknade oni obrtnici i poduzetnici uslužnih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti u užem području grada koji posluju tijekom zimskih mjeseci barem osam sati dnevno. Gradonačelnik je rekao kako je Valamar Riviera platio Lučkoj upravi iznos za održavanje gradske rive, te iako u ovom trenutku nije imao točne podatke o kojem se iznosu radi, dodao je kako je dogovor da se ta sredstva iskoriste za rekonstrukciju dijela gradske rive od Carinskog gata prema hotelu Palazzo, što je i jedan od prijedloga u proračunu za 2015. godinu.

Vijećnik Eugen Stanissa podsjetio je kako je Vijeće Mjesnog odbora Mate Balota poslalo dopis prema Gradu kako bi se ozbiljno pristupilo rješavanju problema nedostatka parkirnih mjesta, a zanimalo ga je do kuda se u tome došlo i da li se utvrdila moguća lokacija za pedesetak parkirnih mjesta isključivo za stanare naselja Mate Balote, s obzirom da u naselju trenutno postoji 168 mjesta za 220 stanova. Stanissu je također zanimala informacija o komunalnoj opremljenosti u naseljima MO-a Mate Balota, što je planirano, kako napreduju radovi i do koje je mjere pojedini program opremanja ostvaren, te kako napreduje razvoj cjelokupne infrastrukture, gdje se prvenstveno osvrnuo na odvodnju i rubne dijelove MO-a poput Stancije Vergotini.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Marino Poropat rekao je kako su dobili dopis Vijeća MO-a vezano za rješavanje pitanja parkirnih mjesta u naselju Mate Balota, te je ovom prilikom obavijestio kako će kroz narednih par dana početi gradnja malog parkirališta za novih 15 do 20 automobila u spomenutom naselju, te dodao kako se planira gradnja jednog većeg parkirališta za četrdesetak automobila, a u proračunu za 2015. godinu uvrstiti će se sredstva za opremanje tog parkirališta. Poropat je dodao kako Grad Poreč konstantno ulaže značajna sredstva u komunalno opremanje grada i okolnih naselja. Što se tiče Stancije Vergotini donošenjem prostorno planske dokumentacije i samim zakonom o legalizaciji stečeni su uvjeti za bolju opremljenost istog naselja, te će u proračunu za iduću godinu uvrstiti sredstva za komunalno opremanje ovog, kao i ostalih naselja, zaključio je pročelnik.

Talijanski jezik u SŠ Mate Balota, program ovogodišnje Porečke bajke

Vijećnica Manuela Janko spomenula je novogodišnji koncert Severine u Poreču, te rekla kako za vrijeme ovog događanja mladi Poreča neće morati putovati do zabave u drugim dijelovima Istre i izlagati opasnostima na cesti, te pozvala ugostitelje s područja grada da počnu razmišljati o mogućnosti da i u drugim dijelovima godine subotom nude zabavu mladima u Poreču.

Vijećnik Daniel Šaškin u svom je pitanju ukazao na problem nedostatka kantine i praktikuna u srednjoj školi, te pitao da li se Grad planira uključiti u rješavanje ovog problema. Drugo vijećnikovo pitanje odnosilo se na to planira li se i kada vratiti na dnevni red Gradskog vijeća ukinuta točka o koncesijama za taksi vozila, te kada se planira raspisati novi natječaj za koncesije i broj taksista na području Grada. Na oba će se pitanja odgovoriti pisanim putem.

Vijećnika Luku Šerga zanimalo je da li je realizirana investicija nabavke vrata u Zajednici Talijana za što su osigurana sredstva, te da li Grad ima saznanja da se namjenska sredstva koja su predviđena za učenje talijanskog jezika u srednjoj školi Mate Balota troše u druge namjene, a ne za onu za koju su namijenjena.

Zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović rekla je kako su u sklopu rekonstrukcije Teatrina ZT osigurana sredstva, a iduće će se godine ići u realizaciju tog projekta – riječ je o nekoliko vrata u unutrašnjosti i ulaznim vratima.

Dogradonačelnica je potvrdila kako je nedavno Grad Poreč dobio informaciju da se dio sredstava iz gradskog proračuna koje namjenjuje učenju talijanskog jezika u srednjoj školi Mate Balota koristio, a riječ je o šest sati godišnje, za nastavu informatike. Čim smo dobili tu informaciju, odmah smo zatražili razgovor s odgovornima, rekla je dogradonačelnica, te dodala kako je točna je informacija da Grad Poreč financira učenje talijanskog jezika od 1997. godine.  Tada je to otprilike bilo  1,4 profesora, a od 2010. godine do sada broj sati koje je financirao Grad Poreč se kretao od 38, do 42 i 44. Taj problem se treba sigurno riješiti, zaključila je Štifanić Dobrilović, te dodala kako su za sada zatražili da se hitno provjeri raspored sati, a od 1. prosinca će ravnatelj uvrstiti svaki od 44 talijanskog jezika u raspored učenika srednje škole.

Vijećnicu Danijelu Banko Štokovac zanimalo je koje programe Grad planira u povodu božićnih blagdana, te kada će se izgraditi kružno raskrižje u Baderni kraj benzinske pumpe.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić rekla je kako će Grad u povodu blagdana organizirati Porečku bajku manifestaciju koja se održava već 15 godina i ove se godine ponovno vraća u dvoranu „Veli Jože“. Trajat će od 16. do 18. prosinca, a Grad će u povodu blagdana darivati 1.400 djece prigodnim paketićima. U dvorani će se u vrijeme manifestacije u popodnevnim satima odvijati prigodni program, a svoje uratke izložit će na štandovima djeca porečkih dječjih vrtića, te članovi Doma za starije i nemoćne i Društva invalida, kao i udruge koje se bave djecom i mladima, te je pročelnica pozvala sve da u to vrijeme dođu do dvorane i budu dio ove atmosfere.

Na drugo će pitanje vijećnici biti odgovoreno pismeno.

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email