Ljeto u Funtani

4. sjednica Gradskog vijeća Poreča – rebalans proračuna

05.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / 4. sjednica Gradskog vijeća Poreča – rebalans proračuna

Citiramo sa web stranica porecplus.com:

Naš vijećnik Goran Prodan bio je protiv prihvaćanja polugodišnje izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine na sjednici 4. kolovoza 2005. Temeljni razlog protivljenju bio je, kako je istaknuo, u činjenici da se nije slagao ni s donošenjem takvog proračuna. U raspravi je primijetio da mnogi redovni prihodi proračuna, poput poreza na dohodak, dobit i korištenje javnih površina, zakup gradskih prostora, pa i komunalna naknada, stagniraju ili nazaduju u odnosu na prošlu godinu i na rast proračuna koji se prvenstveno temelji na prodaji gradskih nekretnina. Negodovao je i zbog povećanja sredstava za plaće zaposlenika u gradskoj upravi rekavši da je i u predizbornoj kampanji upozoravao na preveliku gradsku administraciju i njenu slabu efikasnost, pa nije u redu povećavati joj plaće.

U raspravi o rebalansu proračuna predložio je i dva amandmana koji su se ticali dodanog novca za uređenje Trga slobode. Tražio je da se ukine cijeli iznos od 2.140.000 kuna za tzv. razvojni program "izvedba skulpture na Trgu slobode", ali i da se taj novac ostavi unutar programa Zaštite kulturne baštine tako da se 2.040.000 kuna namijeni za početak istražnih radova, izradu dokumentacije i sanaciju antičkog popločenja Trga Marafor, a 100.000 kuna rezervira za eventualne troškove oko povratka na Trg slobode starog obeliska, koji se sada nalazi u privatnom posjedu.

Ne slažući se da se za uređenje Trga slobode već enormni iznos od 21 milijuna kuna poveća za još 550.000, vijećnik je predložio da se potonji iznos namijeni za dopunu sredstava za aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa u skladu s obaveznim zakonskim izdvajanjem za tu humanitarnu organizaciju. Također da se 90.000 tisuća kuna da namjenski za uređenje potkrovlja u zgradi srednje škole Mate Balote za prostor za slobodne aktivnosti učenika. Istaknuo je da i kao predsjednik Vijeća roditelja te škole moli za pomoć u uređenju bez obzira što Grad nije njezin osnivač niti je zgrada u njegovom vlasništvu, podsjetivši da Grad baš iz aktualnog proračuna sa 100.000 kuna sufinancira adaptaciju zgrade Općinskog suda u Poreču koja također nije njegovo vlasništvo. Zatražio je i da se predvidi 60.000 kuna za financiranje aktivnosti nezavisnih lista zastupljenih u Gradskom vijeću, a po istim kriterijima kako se financiraju političke stranke.

Prodan je tražio i da se utvrdi odgovornost onih koji su obmanuli vijećnike i javnost jednom cijenom skulpture koja je kasnije enormno povećana, te onih koji su loše planirali i onako preskupo uređenje Trga slobode.

Amandmani nisu prošli. Podržala ih je samo većina vijećnika opozicije.

Ipak, Prodanu je na kraju prihvaćeno višekratno inzistiranje da se sredstva predviđena za skulpturu na Trgu slobode barem "maknu" iz razdjela "Zaštita kulturne baštine" jer tu ne spadaju i takvo njihovo prikazivanje je zapravo sprdanje s kulturnom baštinom Poreča.

Print Friendly, PDF & Email