NEWS

30 GODINA OD OSNUTKA 154. BRIGADE: u Poreču prijem za predstavnike ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i pripadnike brigade

prijem (3)
01.12.2021. 23:35; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / 30 GODINA OD OSNUTKA 154. BRIGADE: u Poreču prijem za predstavnike ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i pripadnike brigade

Povodom 30. obljetnice formiranja 154. brigade Hrvatske vojske, u kojoj je bio i Porečki bataljun, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, primio je danas (1. prosinca 2021).u Velikoj vijećnici delegaciju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranka Poreč, ujedno i pripadnike brigade. Ovaj je susret već tradicionalan početkom prosinca povodom godišnjice ustroja, a ovaj put okupili su se zapovjednici, časnici, zapovjednici satnija i vojnici. Prilika je to za prisjećanje ratnog puta 154. brigade i Porečkog bataljuna, te kratki rezime učinjenog u udruzi tijekom godine. Gradonačelnik je svojim gostima zahvalio što podržavanju druženja i čuvaju sjećanje na ratne trenutke i ljude u ratu, te dodao kako se uvijek trebamo sjećati trenutaka, situacija i angažmana svih njih, ali i onih kojih više nema.

– Zahvalnost ali i vrlo dobra suradnja između Grada i 154. brigade traje već godinama, a u posljednje je vrijeme rezultirala otvaranjem „Obale 154. brigade Hrvatske vojske“ na porečkoj Peškeri i predstavljanjem monografije o 3. bataljunu 154. brigade, čime je svečano obilježeno 25 godina postojanja brigade, dok je u 2018. u Novoj Vasi otkriven spomenik svim braniteljima Poreštine.

Ono što je sigurno obilježilo put naše istarske brigade je da je odaziv bio jako velik i da je ratni put odrađen bez ijedne mrlje. Hvala svim braniteljima – od kojih je 1.650 bilo s Poreštine – na svemu.

Mirko Buić, zapovjednik 3. bataljuna 154. brigade Hrvatske vojske, kroz svoj se govor ovom prilikom prisjetio ratnog puta svoga bataljuna, najveće postrojbe kroz koju je prošao najveći broj branitelja Poreštine, preko 1650 njih, te neke od najvažnijih trenutaka ratnog puta od formiranja 1991 do kraja rata. Dragutin Dika, zapovjednik 154. brigade Hrvatske vojske, prisjetio se i trenutaka 1994. kada je Porečki bataljun djelovao zajedno s Umaškim bataljunom u obrani Otočca.

    Miro Sošić, predsjednik porečkog ogranka UDVDR-a, podsjetio je kako njihova osnovna dužnost da pokušaju pomoći svim svojim članovima koji imaju oko 200, te druženjem ne zaboraviti sve te događaje. Podsjetio je na neke od najvažnijih događaja njihove udruge u zadnjih nekoliko godina, od izdavanja monografije, imenovanja šetnice u Poreču, te postavljanja spomen obilježja braniteljima u Novoj Vasi.

Sošić se također zahvalio na afirmativnom pristupu koji imaju s Gradom i okolnim općinama, te će suradnja nastaviti i dalje. Počast poginulim braniteljima odana je minutom šutnje. 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email