NEWS

21.3. Dan sindroma Down u Poreču

čarape Down
21.03.2024. 09:21; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / 21.3. Dan sindroma Down u Poreču

Dana, 21. 3. obilježava se dan sindroma Down. O našim malim i velikim porečkim prijateljima danas posebno razmišljamo i zaključujemo kako su iznimno posebni, vedri, topli, kreativni i redovno ispunjavaju prostor i ljude kraj kojih se nalaze. U mnogim gradovima rade u ugostiteljskim objektima i drugim radnim pogonima te uveseljavaju svoje posjetitelje nesebičnom energijom , toplim i simpatičnim nastupom. Svladavaju brojne vještine, u pravilu su vrlo socijalizirani, vesele se ljudima i najčešće lako i brzo stupaju u kontakt.

Down sindrom je jedno od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma na 21. paru kromosoma. Tako se na ovom paru kromosoma pri začeću  umjesto dva pojavljuju 3 kromosoma pa se poremećaj još naziva trisomijom 21. kromosoma. Ovo genetsko odstupanje  uzrokuje teškoće i odstupanja  u psihofizičkom razvoju djeteta te zahtijeva posebnu pažnju i rad. 

Isto tako, osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne. Većini djece s Down sindromom pa kasnije i odraslim osobama čitav je život potrebna podrška, njega i pomoć. Osim kroz javne institucije, kroz nastavu i odgojno-obrazovne ustanove u posebnim odjelima ili uz podršku pomoćnika u nastavi, podršku im trebaju pružati obitelji, zajednice, udruge na svakom lokalitetu. Na njihov dan simbolično se nose  šarene čarape koje oni sami ne mogu upariti.

Zdravi grad Poreč, Grad Poreč-Parenzo, Društvo invalida Poreč i OŠ Poreč u suradnji s roditeljima djece koja pohađaju posebni odjel OŠ Poreč obilježavaju danas u Poreču Dan sindroma Down. Tim povodom će gradonačelnik sa svojim timom te predstavnicima Zdravog grad i Društva invalida posjetiti posebni odjel OŠ Poreč kojeg pohađaju i djeca sa sindromom Down. Gradonačelnik će im donijeti prigodne darove za unaprjeđenja rada u posebnom odjelu te za zabavu djece koja ga pohađaju. Posjeti posebnom odjelu i našim malim sugrađanima koji ga pohađaju uvijek su topli i posebni jer su korisnici odjela djeca sa teškoćama ali istovremeno odlično socijalizirana sa brojnim specifičnim sposobnostima, emotivna i topla  te se jako vesele darovima i posjetima kao sva djeca.

Obucite danas šarene čarape i tako podržite naše sugrađane sa sindromom Down!

 

Zdravi grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email