NEWS

Na Svjetski dan pčela u Poreču postavljen još jedan “urbani pčelinjak”

2
20.05.2024. 13:43; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Na Svjetski dan pčela u Poreču postavljen još jedan “urbani pčelinjak”

U porečkom naselju Finida, na zelenoj površini okruženoj zelenilom i stablima, na Svjetski dan pčela otvoren je drugi “urbani pčelinjak” – inicijativa koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, podržao Grad Poreč-Parenzo.

Kako je na današnjem otvorenju naglasio predsjednik udruge Ivan Kovač, bez pčela nema života, a osnovna ideja ovog urbanog pčelinjaka razvila se kako bi pčelama pomogli u njihovom razvitku te se udomio dio uklonjenih rojeva iz gradske sredine i turističkih objekata, čime se rješava komunalni problem, a napravila korist za cjelokupnu zajednicu te kod građana osvijestila važnost pčela i njihove uloge u funkcioniranju prirode. Med iz urbanih pčelinjaka namijenjen je za potrebite korisnike iz proračuna Grada Poreča, porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč.

Pčele su doista iznimne životinje – bolji su tragači od pasa, njihov je mozak manji od zrna sezama, a razlikuju čak 130 različitih mirisa! Kolika je važnost ovih malih kukaca najbolje znaju oni koji su s njima svaki dan – pčelari, kojih u porečkoj udruzi ima ukupno šezdesetak, što je oko 20% svih pčelara Istre. Njihov se broj posljednjih godina povećao za 30% te ukupno imaju oko 2000 košnica. 

Brojne aktivnosti odrađuju se sa Srednjom školom Mate Balote iz Poreča, a međutim najaktivnijima moramo istaknuti predškolarce kao i prvašiće osnovnih škola iz Poreča, rekao je Ivan Kovač, te se zahvalio većini pčelara koji su upravo završili Veleučiliste Apis iz Velike Gorice. Pet polaznika škole uskoro će dobiti uvjerenja o završenoj školi te zvanju Pčelara, koji su dio prakse u odradili upravo u porečkom urbanom pčelinjaku.

Brojne aktivnosti pčelarske udruge – pčelarsku školu, osnivanje školskog pčelinjaka, nabavku zaštitne opreme i košnica, pomoć kod izrade projekata, akcije i slično svake godine podržava Grad Poreč-Parenzo.

– Zahvaljujem našim pčelarima na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, posebno na tome da aktivno rade na edukaciji cijele zajednice o važnosti pčela. Med porečkih urbanih pčelinjaka postao je i službeni poklon Poreča te je već sada obišao cijelu Europu., rekao je na otvorenju gradonačelnik Peršurić, pohvalivši prisutne učenike porečkih osnovnih škola Poreč i Finida, kao i SŠ Mate Balote, koji aktivno sudjeluju u projektu urbanih pčelinjaka.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email