NEWS

Za sigurniju turističku sezonu, u Poreču na radu i njemački policijski službenik

ispred gradske uprave
12.08.2019. 13:30; Učitavanja: 186; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Za sigurniju turističku sezonu, u Poreču na radu i njemački policijski službenik

Ministarstvo unutarnjih poslova projekt „ Sigurna turistička sezona“ u Istri provodi već desetak godina, a porečki dio projekta u Maloj vijećnici Grada predstavili danas, 12. kolovoza 2019. porečki gradonačelnik Loris Peršurić, načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švenda i jedan od inozemnih policajaca u projektu, Michael Düker iz Lüneburga u Njemačkoj.

-Sigurnost nam je prioritet u našem gradu i želim izraziti zadovoljstvo da imamo jako dobru suradnju sa svim hitnim službama u Gradu Poreču. Poreč tijekom ljetnih mjeseci naraste u pravi turistički velegrad kojem gravitira i do 120 tisuća ljudi. Sigurno nije lako policiji raditi svoj posao, ali to rade jako dobro i ovim putem želim nekako pozvati sve mjerodavne službe ako mogu omogućiti dodatne djelatnike načelniku i Policijskoj postaji Poreč jer imamo sve više i više ljudi i tijekom zime. Kako bi sve dobro funkcioniralo, izuzetno je važno da dobro surađujemo i podržavamo rad Policijske postaje Poreč, koja ima važnu funkciju u čuvanju sigurnosti, mira i reda Porečana i njihovih brojnih gostiju, rekao je gradonačelnik. Podsjetio je kako od početka 2019. godine sufinanciraju smještaj policajcima kroz cijelu godinu, kao i policijskim službenicima koji ovdje borave u sezoni.

Načelnik policije Švenda pohvalio je dobru suradnju s Gradom i cijelom zajednicom, naglasivši kako je glavni prioritet PP Poreč sigurnost građana Poreča, njihovih gostiju kao i stanovnika naselja na području nadležnosti PP Poreč, s ciljem da turistička sezona protekne sigurno.

– Na području Poreča u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“ i ove godine, već tradicionalno boravi policijski službenik iz Njemačke, to svakako doprinosi da se gosti iz Njemačke, ali i drugih zemalja s njemačkog govornog područja osjećaju sigurnije. Strani policijski službenici obavljaju zajedničke službe s porečkim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova. Najveće koristi to ima u direktnoj komunikaciji sa stranim turistima koji se nađu u situaciji da su oštećeni kaznenim dijelom ili prekršajem, u slučajevima nesreća, nestanaka, ali i u događanjima kada su stranci njemačkog govornog područja počinitelji kažnjivih radnji, rekao je načelnik. Dodao je kako su iskustva iz ranijih godina pokazala da je ovakva praksa izuzetno dobro prihvaćena od stranih turista koji se osjećaju puno sigurnije uz policajca iz svoje zemlje, te je njihovo povjerenje u hrvatsku policiju puno veće.

Na području drugih istarskih gradova na obali borave policajci iz Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Slovenije i Srbije, te će i oni u slučaju potrebe biti angažirani na području Poreča, kako bi gostima iz tih zemalja, ukoliko su oštećeni kaznenim djelom ili imaju neki drugi problem iz nadležnosti policije, bili na usluzi i pomogli, prije svega u premošćivanju jezične barijere i podizanju povjerenja u rad policije.

Dücker je, kako je rekao, policajac s dugogodišnjim iskustvom i prošao je više funkcija unutar policije, bio je voditelj odjela za ubojstva, a specijalist je za kaznena djela vezana uz požare i seksualno zlostavljanje, a trenutno u svojoj postaji vodi odjel za delikte maloljetnika do 17 godina.

Rekao je kako je do sada u Poreču pomagao stranim gostima u prometnoj nesreći na Limskom kanalu, sve do drugih situacija poput krađe novčanika ili gubitka dokumenata.

Njemački policijski službenik u Poreču će biti na dužnosti do 1 rujna ove godine.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email