NEWS
valfresco

Višnjan: Pripreme za lipanjski Astro fest

03.04.2006. 00:00; Učitavanja: 532; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Višnjan: Pripreme za lipanjski Astro fest

Prošlog tjedna održana je redovna skupština višnjanske Turističke zajednice, na kojoj su usvojeni izvještaj o radu i financijski izvještaj za proteklu godinu te informacije o dosad učinjenom, pri čemu je kao središnji događaj istaknut Astro fest u lipnju. Istodobno je u selu Fabci predstavljen novi turistički proizvod – rad s volovima za turiste, što je pripremio Mario Fabac.

Adela Turudić, članica Turističkog vijeća, rekla je da je TZ evidentirao 22 smještajne jedinice sa 60 postelja. Godine 2004. registrirano je 2.949 noćenja, od srpnja do kraja prošle godine ostvarena su 2.142 noćenja, a u prva tri mjeseca ove godine već nešto više od 1.700. Prošle godine održana su dva edukacijska predavanja, organiziran je božićni koncert i prvi doček Nove godine na mjesnom trgu. U rad TZ-a uključilo se puno volontera i sponzora.

Predsjednik TZ-a Bernard Deklić rekao je da je lani ukupni prihod bio nešto više od 48 tisuća kuna. Najveći dio su sredstva iz općinskog proračuna (30 tisuća kuna), od boravišne pristojbe ostalo je nešto manje od 7.000 kuna, a članarina donosi 10.300 kuna. Rashodi su bili nešto manji pa je oko 7.000 kuna preneseno u ovu godinu. »U šest mjeseci članovi Turističkog vijeća sastali su se 47 puta i ukupno smo poklonili našoj Turističkoj zajednici 1.124 sata volonterskog rada«, napomenuo je Deklić.

Predsjednik Nadzornog odbora Angelo Mattich dao je solidnu ocjenu o radu TZ-a, ali i upozorio da energiju treba usmjeriti na bolju naplatu boravišne pristojbe, te rekao da će ove godine TZ iz općinskog proračuna dobiti dvostruko više u odnosu na lani.

Projekt Astro festa, koji TZ priprema zajedno s Općinom, Zvjezdarnicom Višnjan i Znanstveno-edukativnim centrom, gotovo je dovršen, a sada se radi na iznalaženju sredstava. Riječ je o 24 sata veselja na najduži dan u godini i najkraću noć, odnosno obilježavanje ljetnog solsticija 21. lipnja, kad će se astronomski, turistički i gospodarski potencijal Višnjana povezati da bi stvorili priliku za promociju mjesta. Na Astro festu se očekuju posjetitelji iz čitave Hrvatske i okolnih zemalja. Prve godine trajat će 24 sata, a idućih godina trebao bi biti produžen na tri dana. TZ Višnjan zatražio je za ovaj projekt, koji se procjenjuje na 260 tisuća kuna, potporu Hrvatske turističke zajednice.

Glas Istre, 3.4.06.

Print Friendly, PDF & Email