NEWS
valfresco

Vižinada kreće u gradnju kanalizacije

13.03.2008. 00:00; Učitavanja: 55; Početna / Novosti / Okolne općine / Vižinada kreće u gradnju kanalizacije

Obračun prošlogodišnjeg općinskog proračuna prošao je na sjednici poglavarstva bez rasprave, uz konstataciju načelnika Darija Baldaša da se ostvarenih 3,4 milijuna kuna odnosi isključivo na izvorne općinske prihode.
– Osam milijuna kuna planiranih ove godine zato možda izgleda preambiciozno, ali nakon što sam šest mjeseci snimao situaciju i nakon što smo pripremili prodaju parcela u Zabregima, mislim da je takav proračun realan i da ćemo moći realizirati planirane investicije, rekao nam je nakon sjednice poglavarstva u telefonskom razgovoru načelnik Baldaš.
Baldaš najavljuje i skoro rješavanje pravnih zavrzlama vezanih za prodaju škole u Bajkinima, koja je već nekoliko godina blokirana. Navodno su Općina i stranka u sporu spremne na dogovor, a prodaja škole bila bi spasonosni izvor financiranja nekoliko manjih, ali važnih komunalnih investicija. Načelnik kaže da se poglavarstvo suglasilo s dodatnih šest tisuća kuna financirati lokalni boćarski klub koji obilježava 40 godina postojanja, a tri tisuće kuna dobit će i područna osnovna škola za potrebe putovanja na učenička natjecanja.
– Razmotrili smo i zahtjeve za prodaju zemljišta radi formiranja okućnica prema raspisanom natječaju. S četiri ponuđača bit će sklopljeni ugovori o prodaji, ali za tri ćemo parcele poništiti natječaj jer su se javile i osobe kojima to zemljište ne bi služilo za formiranje okućnice, rekao je Baldaš. Najznačajnija je jučerašnja odluka poglavarstva da se krene u gradnju prve faze kanalizacije od »Štaciona«, nekadašnje stanice Parenzane, do zgrade općinske uprave, za što će Usluga Poreč raspisati natječaj u ime investitora, a u proračunu je za taj dio kanalizacije predviđen milijun kuna. Druga faza kanalizacije, od općinske zgrade do središta povijesne jezgre, odnosno do crkve i šterne, na rasporedu je nakon ljeta, ali će ovisiti i o tome hoće li do tada biti ostvaren planirani proračunski prihod. U prvoj fazi kanalizacije bit će paralelno zamijenjene i dotrajale vodovodne cijevi za dio naselja uz »Štacion«, a prihvaćena je i inicijativa da se uz kanalizaciju izgradi i recipijent otpadnih voda iz septičkih jama, koje bi se potom pročistile u porečkom sustavu i vratile u Vižinadu za zalijevanje zelenih površina.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email