NEWS

Uvodi se vodni doprinos, ukida slivna vodna naknada

24.02.2006. 00:00; Učitavanja: 219; Početna / Novosti / Uvodi se vodni doprinos, ukida slivna vodna naknada

Osnovica slivne vodne naknade dijeli se na na tri nove naknade – naknadu za uređenje voda (za stambeni i poslovni prostor, građevinsko i šumsko zemljište), naknadu za melioracijsku odvodnju i naknadu za melioracijsko navodnjavanje.

Među ostalim, predviđa se da Hrvatske vode svoje udjele u komunalnim društvima vrate jedinicama lokalne samouprave, istaknuo je na sastanku u riječkoj Gospodarskoj komori, na kojem su sudjelovali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatskih voda, Zavoda za vodno gospodarstvo te Povjerenstva za donošenje izmjena i dopuna zakona.

Zbog uvođenja načela ekonomske cijene vode, cijene komunalnih usluga za vodu će poskupjeti. Naknada za zaštitu voda za raspršene izvore onečišćenja u poljoprivredi plaćat će se na promet mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava.

Nadležnost Zakona o vodama djelomice je proširena i na priobalno more u dijelu cjelovitih mjera zaštite, ukida se podjela na državne i lokalne vode, a kao temeljna teritorijalna osnova za upravljanje vodama uvodi se vodno područje.

Među ostalim, uvodi se obaveza izrade registra zaštićenih područja i propisuje monitornig nad stanjem voda.

Odluke o koncesijama donosit će Sabor, Vlada, mjerodavno ministarstvo i upravitelji luka, a županije više neće odlučivati o koncesijama, rečeno je u Rijeci

Iskon Internet, 24.02.2006

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S