NEWS
Pentola Porec S2 102020

Ulica Rade Končara u Višnjanu puštena u promet

višnjan-pano1
10.08.2019. 10:35; Učitavanja: 181; Početna / Novosti / Okolne općine / Ulica Rade Končara u Višnjanu puštena u promet

[Mirjan Rimanić, Glas Istre]  U sklopu programa obilježavanja Dana općine Višnjan učenica Ema Ritoša otvorila je, u društvu općinskog načelnika Angela Matticha i predsjednika općinskog vijeća Nanada Čendaka, obnovljenu Ulicu Rade Končara.

– Nakon 60 godina obnovili smo ovu važnu ulicu na ulazu u mjesto, rekao je u ovoj prigodi načelnik Mattich, ne samo zato što svako mjesto zaslužuje primjeren ulaz, dodao je, već i zato da ovaj predio Višnjana bude ponajprije siguran za pješake, ali i za vozače.

Sigurnije do dječjeg vrtića

Ovdje se nalazi naselje Rov u kojem žive mnoge mlade obitelji koje ovom ulicom vode djecu u vrtić. Budući da je Ulica Rade Končara dobila i nogostup djeca iz ovog dijela Višnjana sigurnije će od sada moći do vrtića i škole. Naime, osim novog asfalta Ulica Rade Končara dobila je svu potrebnu infrastrukturu, novi kanalizacijski sustav, sustav elektrodistribucije i DTK kanalizaciju za telefoniju. Sustav odvodnje je razdvojen i od sada odvojeno skuplja i odvodi fekalne i oborinske vode.

Nogostup je izgrađen s obije strane Končarove ulice i proteže se dijelom Ulice Jože Šurana, a rekonstruirano je i njihovo raskrižje. Ovaj dio ove velike investicije, zapravo onaj dio koji se odnosi na polaganje asfalta, realiziran je u suradnji Općine Višnjan i Županijske uprave za ceste, a vrijednost mu je 550 tisuća kuna, a svaki je partner osigurao 50 posto sredstava.

Općina osigurala oko milijun kuna

U projektu je sudjelovao i HEP, koji je osigurao instalacije za elektroopskrbu, a Istarski vodovod je rekonstruirao kompletnu vodovodnu mrežu u Ulici Rade Končara i dijelu Ulice Jože Šuran izgradivši oko 150 metra novog cjevovoda. U tim su ulicama ugrađeni i novi protupožarni hidranti, izvedeni su novi kućni priključci i izgrađene nove vodomjerne niše.

– Općina je pomogla sugrađanima oko dijela troškova, napominje Mattich i dodaje kako brojila više neće biti u kućama nego u ormarićima na pročeljima zgrada. U ovom dijelu Višnjana živi 20-ak kućanstava kojima se kvaliteta života ovom investicijom u komunalnu infrastrukturu značajnije podigla.

– Sada je vrijeme godišnjih odmora i nakon toga nastavljamo s radovima na uređenju spoja ulica Jože Šurana i Rov do čvorišta s višnjanskom obilaznicom. To je plan do kraja rujna. Razriješili smo sve imovinsko-pravne odnose i na sljedećoj sjednici vijeća donijet će se odluke o zamjeni nekretnina. Tako da će građani biti pravično obeštećeni”, kaže Mattich.

Dodao je i da je Općina za ovu investiciju u proračunu osigurala oko milijun kuna, ali prava vrijednost, budući da je u svemu ovomu sudjelovalo više investitora, znat će se tek po okončanim radovima.

[Mirjan Rimanić, Glas Istre] 

Print Friendly, PDF & Email