NEWS
valfresco

Učenici Talijanske osnovne škole B.Parentin posjetili Veneciju, Padovu i Akvileju

gita8
06.05.2019. 12:39; Učitavanja: 185; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici Talijanske osnovne škole B.Parentin posjetili Veneciju, Padovu i Akvileju

U ranim jutarnjim satima u četvrtak 02.svibnja 2019. godine, učenici viših razreda Talijanske osnovne škole „Bernardo Parentin“ krenuli su na dvodnevni izlet u Veneciju, Padovu i Akvileju.
Cilj terenske nastave je bio upoznavanje učenika s kulturom, poviješću i znamenitostima tih važnih povijesnih središta.
Prvi je dan bio posvećen Veneciji, gradu posebne ljepote i šarma. Najprije su uz pratnju vodiča razgledali Duždevu palaču , sjedište nekoć najmoćnije sile Jadrana. Nakon ručka uputili su se prema mostu Rialto, najpoznatijem i najznačajnijem među brojnim mostovima koji premošćuju venecijanske kanale. Nastavili su šetnju i razgledavanje grada. Dolaskom na Trg svetog Marka, uputili su se prema bazilici istoimenog sveca te uživali u pozlaćenim mozaicima, kupolama i skulpturama.
Drugi je dan započeo u Padovi, gradu znanstvenika, umjetnika i studenata. Najprije su posjetili Botanički vrt koji je utemeljen 1545. godine te je smatran najstarijim sveučilišnim botaničkim vrtom na svijetu. Od osnutka je zadržan na svojoj izvornoj lokaciji. Danas, u originalniom kružnom vrtu koji je okružen arboretumom, rastu neke nevjerojatno stare biljke (jedna je posađena davne 1595. godine). Nakon šetnje gradom i ručka, uz stručno vođenje razgledali su Baziliku sv. Antuna Padovanskog, koja osim groba ovog sveca, čuva i brojna umjetnička djela pa se za nju često kaže da je i riznica umjetnina.
Posljednja postaja terenske nastave bila je Akvileja, Rimljanska kolonija od 181. g. pr. Kr. Bila je jedna od najvećih gradova Rimskog carstva, kao i jedna od najvažnijih antičkih luka na Jadranskom moru. Uz stručno vođenje, učenici su razgledali akvilejsku baziliku, kriptu s freskama i forum, srce političkog, društvenog i upravnog života antičkoga grada.
Umorni, sretni i ispunjeni novim iskustvima i spoznajama, vratili su se kući u kasnim večernjim satima.

E.Z.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email