NEWS
valfresco

U listopadu se nastavlja gradnja porečke zaobilaznice

2
08.09.2016. 18:06; Učitavanja: 1.083; Početna / Gospodarstvo / U listopadu se nastavlja gradnja porečke zaobilaznice

Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktor Hrvatskih cesta Josip Škoric održali su, sa suradnicima, u četvrtak, 8. rujna 2016. u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo sastanak s istarskim županom Valterom Flegom i porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem, zamjenikom gradonačelnika Lorisom Peršurićem, te pročelnicima Marinom Poropatom i Đulijanom Petrovićem, radi usklađenja aktivnosti između lokalne samouprave i Hrvatskih cesta zbog skorog početka izgradnje južnog dijela porečke zaobilaznice.

Postupak javne nabave za južni dio obilaznice, od Košambre do Molindrija, već je pri kraju, s riješenom dokumentacijom, stoga se početak izgradnje projekta vrijednog oko 22,5 milijuna kuna očekuje sredinom listopada.

– Riječ je o projektu prijavljenom za sufinanciranje iz EU fondova dovršetkom kojeg će se područje grada Poreča prometno rasteretiti te će tranzitni promet u potpunosti biti preusmjeren na novu prometnicu, kazao je ministar Butković i pritom se zahvalio Hrvatskim cestama, Gradu Poreču-Parenzo i Istarskoj županiji na dobroj suradnji u pripremi projekta, što je potvrdio i istarski župan Flego.

– Nema sumnje kako bi izgradnja južnog dijela zaobilaznice Poreča bila i u funkciji obližnjih općina gdje je također turizam iznimno razvijen pa su samim time i prometnice opterećene, ustvrdio je Butković, dok je porečki gradonačelnik Štifanić izrazio zahvalnost što će se prionuti realizaciji posljednje dionice zaobilaznice u dužini 1,7 kilometara.

– Nadam se da će se južni krak porečke zaobilaznice otvoriti u siječnju 2017., čime će se, osim rasterećenja porečkih prometnica i značajnog povećanja sigurnosti u prometu, u potpunosti olakšati pristup okolnim turističkim općinama, – Funtani, Vrsaru Tar-Vabrigi.

Podsjetimo, porečka zaobilaznica svojom je izgradnjom preuzela funkciju ceste D75 koja prolazi samim centrom grada i povezuje gradske aglomeracije Novigrad, Poreč i Vrsar međusobno, kao i sve njihove turističke kapacitete. Izgradnjom zaobilaznice u punom profilu, promet s gradske cestovne mreže preusmjerit će se na prometnicu lociranu na rubno gradsko područje.  Osim toga, smanjit će se gužve na rotorima prema Plavoj i Zelenoj Laguni, prema autokampovima i naseljima na cesti prema Funtani i Vrsaru čime će se povećati sigurnost u prometu, omogućiti olakšan pristup Poreču kroz nekoliko novih ulaza i izlaza u grad, što će se konačno odraziti i na akustičnu zagađenost porečkog predgrađa.

Gledano sa sjevera, porečka zaobilaznica proteže se od raskrižja ceste D75 i zaobilaznice (uz naselje Stancija Vodopija) obilazeći s istoka postojeće dijelove grada: Gornje Špadiće, Vraniće, Guliće, Stanciju Vergotini, servisnu zonu, Grbinovicu, Molindrio, a završava spojem na priključak za Bijelu uvalu u dužini od cca 10 km.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email