NEWS
valfresco

U Istri duža sezona razvojem selektivnih oblika turizma

27544557_1633178703427949_5389009697933775715_n
08.02.2018. 00:42; Učitavanja: 322; Početna / Gospodarstvo / U Istri duža sezona razvojem selektivnih oblika turizma

„Razvoj cjelogodišnjeg turizma radi rasterećenja sezone i uravnotežen razvoj čitave Istre, posebno manje razvijenih područja, i ovogodišnji su prioriteti županijskog Upravnog odjela za turizam. Naime, uz razvoj Istre kao kvalitetne, konkurentne i prepoznatljive turističke destinacije, inzistirat će se i na održivom i odgovornom razvoju turizma“, istaknula je pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, podsjetivši na Master plan turizma Istre 2015.-2025. koji turistički razvoj Poluotoka temelji na nekoliko prioritetnih proizvoda: sunce i more, kratki odmori, sport i aktivnosti, touring i kultura uz industriju sastanaka, događaji, vino i gastronomija te zdravlje i wellness.

– U tom smjeru ide i javni poziv za Program poticanja turističkih manifestacija u 2018. godini, kojim želimo razvijati manifestacije izvan glavne turističke sezone u manje razvijenim područjima Istre te podizati razinu njihove kvalitete. U tu svrhu ove smo godine rezervirali 390 tisuća kuna, kazala je Prodan Mraković te dodala:

– Nastavljamo i s ulaganjem u turističku infrastrukturu kontinuiranim održavanjem i promocijom biciklističko-pješačke staze Parenzane, zajedno s jedinicama lokalne samouprave na tom području, te rješavanjem imovinskopravnih odnosa za što je u proračunu Odjela rezervirano 460 tisuća kuna.

Nadalje, od međunarodnih projekata, posebice onih financiranih iz EU fondova, županijski je Odjel za turizam jedan od partnera u „KulTourSpiritu“, projektu revitalizacije kulturne baštine putem Inspirit iskustva, zajedno s još pet partnera, gradovima Pazin f Buzet, općinama Kanfanar i Svetvinčenat te udrugom Istra Inspirit. Cilj je projekta izrada dokumentacije, a županijski Odjel za turizam izrađuje Studiju valorizacije kulturne baštine za područje Kanfanara, Svetvinčenta, Pazina i Buzeta.

Kulturni projekt Istra Inspirit podupiru i dalje kroz program razvoja selektivnih oblika turizma, u suradnji s IRTA-om i s ciljem razvoja kulturnog turizma i valorizacije kulturno-povijesne baštine. Potporu daju i projektu Istra outdoor. Za te aktivnosti ove je godine predviđeno 360 tisuća kuna. Turistički se nastoji valorizirati i freske, kulturna baština kojom Istra obiluje, i to razvojem i podizanjem kvalitete ponude Kuće fresaka u Draguću na čemu Odjel za turizma radi zajedno sa županijskim Odjelom za kulturu, Povijesnim i pomorskim muzejem Istre, Općinom Cerovlje i TZ-om središnje Istre. Operativni

Nadležna pročelnica je kazala kako je za projekt Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije s manjim uređenjima na trasi Parenzane, prijavljen na javni poziv Fonda za turizam, te kako uskoro uskoro očekuju rezultate.

– Izradit ćemo Operativni plan sa standardima koji se temelje na nacionalnom Akcijskom planu razvoja cikloturizma iz 2015. godine, uz analizu postojećeg stanja cikloturizma, SWOT analizu, viziju razvoja u budućnosti, standarde za razvoj cikloturističke infrastrukture te, kao najvažniji dio, opis mjera, odnosno konkretnih razvojnih projekata na operativnoj razini. Smatram da takav jedan dokument može pridonijeti kvalitetnijoj koordinaciji među dionicima razvoja cikloturizma u Istri, zaključila je Prodan Mraković.

Naposljetku, nastavlja se i razvoj projekta diversifikacije privatnog smještaja putem dvaju programa, Bike&Bed i EcoDomusa. EcoDomus program je označavanja s ciljem povećanja društvene i ekološke odgovornosti u turizmu, diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istri u skladu s načelima održivog razvoja turizma. U tu svrhu u Odjelu su izradili kriterije za provedbu certificiranja i Vizualni identitet projekta. Zajedno sa županijskim TZ-om izradit će i Smjernice razvoja privatnog smještaja u Istri.

Print Friendly, PDF & Email