NEWS
valfresco

PROPUSTOM SLUŽBI ISTARSKE ŽUPANIJE PROJEKT ZBRINJAVANJA HITNIH PACIJENATA U IZOLI UMALO UGROŽEN

uma4~0
04.06.2019. 19:06; Učitavanja: 326; Početna / Politika / PROPUSTOM SLUŽBI ISTARSKE ŽUPANIJE PROJEKT ZBRINJAVANJA HITNIH PACIJENATA U IZOLI UMALO UGROŽEN

Danas je na inicijativu gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea, a na poziv ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića, održan sastanak u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, vezan za problematiku projekta INTERREG Slovenija-Hrvatska „EMERGENCY EuroRegion“.

Uz delegaciju Umaga, sastanku su prisustvovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, pomoćnik ministra Vili Beroš, državni tajnik Željko Plazonić, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, zamjenica ravnatelja ZHM Istarske županije Gordana Antić te zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar.

Gradonačelnik Bassanese je ministra upoznao s teškoćama stanovnika sjeverozapadne Istre koji su od prvih bolnica udaljeni više od 100 km te naglasio značaj projekta koji život znači za pacijente na ovim područjima, naročito u slučaju hitnoće.

Došlo do propusta nadležnih službi Istarske županije 

U otvorenom razgovoru između predstavnika ministarstva, HZZO-a, Grada Umaga i Istarske županije utvrđeno je da je došlo do propusta nadležnih službi Istarske županije. Naime, stav je HZZO-a da je županijski upravni odjel imao obvezu obavijestiti središnjicu HZZO-a o provedbi projekta, što nije učinjeno, stoga se pristupilo potpisivanju bez suglasnosti HZZO-a, pritom dovodeći u opasnost cjelokupnu realizaciju projekta. Razumijevanjem i voljom ministra zdravstva na današnjem je sastanku naloženo da se navedeni problem riješi na razini Županija-HZZO.

Tijekom sastanka predstavnici Grada Umaga su zatražili od ministarstva jačanje specijalističke zaštite u Umagu, za što postoji spremnost ravnateljice OB Pula Irene Hrstić, te ustrojavanje dežurstva liječnika obiteljske medicine za građane sjeverozapadne Istre u Umagu. Naime, liječnici iz Umaga vikendom i praznicima dežuraju u Poreču, dok su građani Umaga i Bujštine prepušteni uslugama Hitne medicinske službe koja ne stigne adekvatno skrbiti i o svim ne-hitnim slučajevima. Ministar se zahvalio na inicijativi te napomenuo da je i sam u više navrata pozvao Županiju, kao osnivača zdravstvenih ustanova, da na takav način uredi sustav zdravstvene skrbi na našem području. Nažalost od strane Županije nije bilo sluha niti konkretnih aktivnosti u tom smjeru.

Tako je namjera gradonačelnika Bassanesea urodila plodom te ovim putem obavještavamo stanovnike Umaga, kao i ostalog dijela sjeverozapadne Istre, da se od projekta podizanja zdravstvenog standarda i prijema hitnih i životno ugroženih pacijenata u najbližu bolnicu, odnosno opću bolnicu Izola, uz djelomičnu doradu protokola, ni u kom slučaju ne odustaje.

Javno se zahvaljujemo ravnateljici OB Pula Ireni Hrstić, zamjenici ravnatelja ZHM IŽ Gordani Antić te državnom tajniku Željku Plazoniću na doprinosu u realizaciji cijelog projekta, dok se ministru Kujundžiću te ravnatelju HZZO-a Vukeliću zahvaljujemo na hitnoj reakciji u okviru prepoznavanja i razumijevanja problematike te pronalaska konkretnih rješenja, na sreću i zadovoljstvo svih nas stanovnika Umaga i sjeverozapadne Istre, stoji u priopćenju.

(iPress)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email