NEWS

Prijeti li Odvodnji Poreč korekcija 215 milijuna kuna dodijeljenih europskih sredstava?, čeka se odluka EU komisije

2018-09-12_23h34_05
12.09.2018. 23:34; Učitavanja: 765; Početna / Crna kronika / Prijeti li Odvodnji Poreč korekcija 215 milijuna kuna dodijeljenih europskih sredstava?, čeka se odluka EU komisije

(TV Istra) Nakon medijskih napisa da je protiv Milana Lakovića, direktora Odvodnje Poreč, Općinsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo optužni prijedlog zbog nepravilnosti u provođenju postupka javne nabave za izgradnju 4 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja na lokaciji odlagališta otpada Košambra, te da tvrtki prijeti korekcija dodijeljenih 215 milijuna kuna europskih sredstava i to u 25% iznosu, slučaj je komentirao i sam direktor porečke Odvodnje. Tvrdi, u procesu javne nabave poštivani su svi zakoni. Od 9 ponuditelja, u procesu koji je trajao više od godinu i pol dana, odabrana je najbolja ponuda te je postupak vođen u skladu sa zaključcima Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Naime, DG Regiju je, kako doznajemo iz Odvodnje Poreč, sporan postupak odabira izvođača kroz pojašnjenja i upotpunjavanja javne nabave jer to smatraju izmijenjenom ponudom. Laković tvrdi kako je u postupku poštivan članak 92. Zakona o javnoj nabavi koji dozvoljava dodatna pojašnjenja, a da se pritom ne mijenjaju osnovni elementi ponude, što u pitanje dovodi sam postupak nabave, ali ne i odabir izvođača.

Oni svoje očitovanje prosljeđuju Ministarstvu reginalnog razvoja i fondova EU, te se očekuje da će u narednih nekoliko dana biti proslijeđeno i DG Regiju, a da određena korekcija u konačnici neće zaživjeti.

Temeljem anonimne prijave u istragu se uključilo i Županijsko državno odvjetništvo koje je utvrdilo kako kaznena odgovornost ne postoji, te je zbog mogućnosti prekršajne odgovornosti slučaj predan Općinskom sudu u Poreču.

Podsjetimo, radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Lanterna, Poreč-sjever, Poreč-jug i Vrsar) i postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji odlagališta otpad Košambra započeli su u svibnju ove godine. Dovršetkom radova, pored širenja kanalizacijske mreže, rekonstrukcije crpnih stanica i kvalitetnog održavanja sustava javne odvodnje, osigurat će se daljnji turistički razvoj, podići kvalitete života građana i stvoriti pretpostavke za dugoročnu zaštitu okoliša.

(TV Istra)

Print Friendly, PDF & Email