NEWS

Poznajete li uistinu ambroziju? Pomognite u ispunjavanju ankete

Ambrosia_artemisiifolia_1
31.10.2018. 11:18; Učitavanja: 248; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Poznajete li uistinu ambroziju? Pomognite u ispunjavanju ankete

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) jednogodišnja je samonikla zeljasta biljka koja može narasti preko 150 cm. Izuzetna prilagodljivost i otpornost svrstavaju ambroziju u jednu od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Europi. Pelud ambrozije smatra se najjačim prirodnim alergenom našega podneblja.

Biljka najčešće nastanjuje napuštena staništa, uz željezničke pruge, ceste i puteve te na nedovoljno obrađenim zemljištima – dakle svugdje gdje ima dovoljno svjetla. Ambroziju nikada nećete naći u šumi! 

Cvjeta u kasno ljeto i jesen te stvara stotine milijuna zrnca peludi. Peludna zrnca imaju izvrsne aerodinamične osobine te se vjetrom mogu prenositi i do 300 km udaljenosti. Svaka biljka proizvede do 60 000 sjemenki koje mogu u zemlji preživjeti do 30 godina.

Centar za invazivne vrste iz Poreča provodi kontinuirano kartiranje ambrozije na području Poreštine te je za proteklo razdoblje od 10 godina (2007. – 2017.) zabilježeno smanjenje većih površina prekrivenih ovom biljkom. Ipak, ovisno o klimatskim prilikama tijekom godina, pojavljuju se i nove lokacije (najčešće uz nova gradilišta i zaobilaznice). Najveći broj grmova ambrozije nalazi se na području Funtane, na lokalitetu “Kampaladanja”, u Žbandaju, uz porečke zaobilaznice te u rijeku Mirnu kod “Ponte Portona.

Kako bi procijenili koliko su građani upoznati o ovoj invazivnoj vrsti štetnog djelovanja na ljudsko zdravlje i okoliš provodimo istraživanje na području Istre. Za potrebe istraživanja izrađena je anketa s kratkim i jednostavnim pitanjima. Anketa je anonimna i služi isključivo u znanstvene svrhe.

Molimo Vas da izdvojite nekoliko minuta za ispunjavanje ankete na sljedeći link.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRnuu04dyUd97VMEZgEf32T5j2qi2MkLUUl3yyoc8H3kZI2A/viewform?usp=sf_link

 

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji.

 

Centar za invazivne vrste

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S