NEWS

Porečka Bazilika u franscuskoj biblioteci

30.12.2004. 00:00; Učitavanja: 72; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Porečka Bazilika u franscuskoj biblioteci
394Bazilika169.jpg

Rezultati višegodišnjih arheološko-konzervatorskih istraživanja katedralnog kompleksa porečke Eufrazijane, obavljenih najvećim dijelom u drugoj polovici prošlog desetljeća, sve su prisutniji u međunarodnoj stručnoj javnosti. Jedan od vrijednih znanstvenih priloga koji upotpunjuju saznanja o razvoju tog najznačajnijeg sakralnog, a i kulturno-povijesnog kompleksa u Istri, je i članak Pascale Chevalier i Ivana Matejčića objavljen nedavno u uglednoj francuskoj biblioteci za kasnu antiku koju uređuje Noël Duval, jedan od uvaženijih stručnjaka za to razdoblje i profesor na sveučilištu Paris IV – Sorbonne.

Matejčić, kao nositelj projekta sustavnih istraživanja u Eufrazijani, i Chevalier kao dugogodišnja stručna suradnica sa sveučilišta u francuskom Clerment-Ferrandu, objašnjavaju razvoj crkvenih građevina na mjestu i oko sadašnje katedrale, koju je polovicom VI. stoljeća dao podignuti porečki biskup Eufrazije, te promjene u funkciji javnih površina, posebice karda, antičke ulice koja je tuda prolazila i završavala sjevernim vratima na gradskim zidinama. Istraživanja su pokazala, a o tome je i naš list višekratno izvještavao, da su i pred-eufrazijanske crkve imale narteks koji je dijelom natkrivao i »privatizirao« kardo. Također su prvi put precizno rekonstruirani tlocrti ranijih bazilika kao i promjene koje je ulica pred njima doživjela tijekom kasnoantičkih stoljeća.

Objava ovog znanstvenog članka u Bibliotheque de l´ Antiquite´ Tardive uvažavanje je značaja Eufrazijane kao međunarodno važnog kasnoantičkog spomenika, od 1997. uvrštenog i u UNESCO-vu listu svjetske baštine, a i priznanje autorima. (G. P. – Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S