NEWS

U Plavoj Laguni veće plaće za zaposlenike u prosjeku 7%, sobaricama 10% više

28061002_1646532292092590_2051979673635606129_o
20.02.2018. 10:42; Učitavanja: 1.295; Početna / Gospodarstvo / U Plavoj Laguni veće plaće za zaposlenike u prosjeku 7%, sobaricama 10% više

 Socijalni partneri u Plavoj Laguni potpisali su danas nekoliko sporazuma i aneks kolektivnog ugovora kojim povećavaju plaće, ali i položaj i ostala prava svojih zaposlenika.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za 2018. godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika obje kompanije, s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni. Tako od 1.1.2018. Kolektivni ugovor Plave lagune d.d. vrijedi za sve radnike u društvu, odnosno proširuje se odmah i na radnike bivšeg Istraturista, što će olakšati daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima.

Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4% od počevši od 1. lipnja 2018. godine. Na taj će način doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od  gotovo 5 posto, odnosno destinaciji Umag preko 9 posto.

Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebice radnicima koji obavljaju poslove sobarice i onih koji su s njima povezani u prosjeku dodatnih 10%.

Prema riječima sindikalnih čelnika najbolji status u turističkim kompanijama imaju radnici Plave Lagune, koja je prvo podigla plaće radnicima, a nakon što je Vlada RH donijela odluku o neoporezivanju  smještaja i prehrane sezonskih radnika, sve „uštede“ nastale tom odlukom, pretočila je u prava radnika.

Naime, Plava Laguna prva je turistička kompanija koja je odlučila „uštede“ nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak pretočiti u prava radnika. U dogovoru s predstavnicima sindikata Plava Laguna je dogovorila kako će počevši od 1. veljače, subvencionirati usluga toplog obroka 50 posto za sve koji nisu korisnici usluge personalnog smještaja, s obzirom da korisnici personalnog smještaja od ranije imaju osiguran besplatan topli obrok.

„Plava laguna kontinuirano unaprjeđuje prava svojih radnika, kao i uvjete smještaja i boravka radnika na našim destinacijama. Ove godine uložit ćemo čak 10 posto kapitalnog budžeta, odnosno 50 milijuna kuna u unaprjeđenje personalnog smještaja. S povećanjem kvalitete uvjeta rada, kao i smještaja nastavit ćemo i dalje, jer smo svjesni da razvoj počiva na zadovoljnim radnicima“, poručuju iz Plave Lagune.

Također, u dogovoru sa sindikatom u Plavoj Laguni za 2018. godinu dar u naravi iznosit će maksimalno dozvoljenih 600 kuna, umjesto dosadašnjih 400 kuna! Plava Laguna na razini materijalnih prava koja ostvaruju radnici predstavlja jednu od najuspješnijih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Osim na uvećanu plaću od 1.6.2018., radnici Plave Lagune mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj,  božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2500 kuna, odnosno na razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od 2 mjeseca, kao i na dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu.

„Podizanje plaća, kompletnih materijalnih prava i uvjeta rada treba biti imperativ poslodavcima, a na državi je da olakša poslodavcima, kao što je to napravljeno po pitanju oporezivanja smještaja i prehrane sezonaca“, poručuju iz Plave Lagune te dodaju kako bi se trebalo raditi na tome da se stvore uvjeti da privatni sektor može zapošljavati više zaposlenika na neku vrstu trajnog ugovora, kako bi takav oblik zapošljavanja postao dominantan u odnosu na sezonski rad, kao što je to  u Plavoj Laguni.

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S