NEWS

Obilježavanje 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića

21.08.2019. 08:34; Učitavanja: 107; Početna / Obavijesti / Obilježavanje 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića
plakat bulesic 2019 (427 x 600)

Petak, 23. kolovoza 2019., Lanišće, u 18 sati
Otvorenje memorijalne zbirke spomena na mučeništvo bl. Miroslava Bulešića

U Lanišću, u petak, 23. kolovoza u 18 sati, započeti će obilježavanje 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića.

Program će započeti molitvom I. večernje u župnoj crkvi, prigodnu homiliju izreći će mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Uslijedit će blagoslov i otvorenje trajnog postava memorijalne zbirke spomena na mučeništvo u obnovljenim prostorima prizemlja župne kuće. Više o Izložbi u nastavku. 

Subota, 24. kolovoza 2019., Svetvinčenat, u 18 sati
 Svečana misa 72. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića

U Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića, 72. obljetnica mučeništva biti će obilježena svečanim misnim slavljem na glavnom mjesnom trgu, u 18 sati koje će, u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečke i Pulske biskupije predvoditi mons.  Ratko Perić, mostarsko- duvanjski biskup. Misi prethodi glazbeno-duhovni program koji će započeti u 17 sati. Misu uživo prenosi Hrvatski katolički radio.

O Izložbi:

Na blagdan sv. Bartola, 24. kolovoza 1947. godine, nakon podjele sakramenta svete krizme, oko 11 sati u župnom uredu u Lanišću, ubijen je svećenik Miroslav Bulešić, a teško ranjen mons. Jakov Ukmar. Tragovi mučeništva, tragovi krvi iz ubodnih rana na vratu, ostali su vidljivi do današnjeg dana na zidu župnog ureda zahvaljujući župnicima koji su desetljećima nastojali sačuvati uspomenu na ovaj dan i mučeništvo bl. Miroslava, a zalaganjem naše mjesne Crkve štovanje tog našeg najmlađeg blaženika sve je više i više prisutno među vjernicima diljem Hrvatske i šire.

U prigodi obilježavanja 72. obljetnice  mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u Lanišću, u župnoj kući, koordiniranim djelovanjem mjesnog župnika, vlč. Josipa Mašine i vicepostulatora, vlč. mr. Ilije Jakovljevića uređene su prizemne prostorije župne kuće. U ondašnjem župnom uredu i još jednoj prostoriji postavljena je memorijalna zbirka spomena na „krvavu krizmu“ i mučeništvo bl. Miroslava. Postavljeni je novi pod, no u župnom uredu izložen je, na originalnom mjestu, dio drvenog poda na kojem je ležalo tijelo mučenika Miroslava u trenutku mučeništva, daske, natopljene mučenikovom krvlju postavljene su na tadašnje mjesto, zaštićene staklom.

Obzirom na raspored prostora osposobljen je još jedan ulaz kojim će se ulaziti u veću prostoriju pored župnog ureda. U toj će prostoriji, koja će moći primiti više desetaka osoba, biti postavljena stalna projekcija dokumentarnog filma o mučeništvu bl. Bulešića. Osim toga, memorijalna zbirka će fotografijama i drugim prigodnim predmetima i muzejskim eksponatima iz prve polovice XX. stoljeća posjetitelje upoznati s poviješću i zbiljom bogate pastoralne aktivnosti te župe koja je prije Drugog svjetskog rata imala gotovo tisuću stanovnika.  Bit će izložene fotografije i originalni popis krizmanika generacije 1947., a poseban će dio donijeti detaljniju povijesnu građu o biskupovom izaslaniku mons. Jakobu Ukmaru, kojeg su napadači istovremeno s umorstvom bl. Bulešića pretukli, te ostavili bez svijesti, uvjereni da su ga ubili. Zbirka će nadalje, slikom i dokumentima, hodočasnicima približiti lik i djelo vlč. Stjepana Ceka, tadašnjeg laniškog župnika, kojeg je majka spasila sakrivši ga ispod stepeništa, a koji je kasnije, zajedno s više župljana Lanišća, nepravedno, montiranim sudskim procesima, osuđen na više godina zatvora. Autor izložbe je David Ivić, a tekstove su pripremili vicepostulator vlč. mr. Ilija Jakovljević i kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.

 Ispod župne kuće obilježeno je mjesto, pojilo, gdje je ubojica, perući okrvavljene ruke i nož, ponavljao riječi bl. Miroslava Bulešića: “Isuse, primi moju dušu!”, te prokometirao “Primio sam mu je ja!”, a označeno je i mjesto gdje je sakupljena krv iz župne kuće izlivena na posvećeno tlo pokraj crkve.

Jedan od eksponata je i komadić blaženikovog kolara koji je okrvavljen u trenutku mučeništva, izložen je u umjetničkom drvorezu koji je djelo Mate Žmaka Matešića, svjedoka de visu (po viđenju) laniških događaja, koje je kasnije opisao u knjizi „Krvava Krizma – Lanišće 1947.“

Dio opusa izložbe su također: komadić košulje s tragovima blaženikove krvi koji je izložen uz jednu od njegovih prvih fotografija i prvi reljefni portret kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar 1969. godine.

Tadašnja prostorija župnog ureda, mjesto mučeništva, gdje je na zidu nalazi uokvireni ulomak žbuke s blaženikovom krvlju, uređeno je preostalim originalnim namještajem i drugim predmetima koji su se tada ondje nalazili.

Veselimo se Vašem dolasku u Lanišće i Svetvinčenat !

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S