NEWS
valfresco

Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
21.10.2019. 12:34; Učitavanja: 91; Početna / Obavijesti / Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kino

četvrtak, 24. 10. i petak, 25. 10. u 18.00

Dnevnik Dane Budisavljević
izvorno ime: Dnevnik Dane Budisavljević
redatelj: Dana Budisavljević
žanr: igrano-dokumentarna drama
uloge: Mirjana Karanović, Areta Ćurković, Biserka Ipša, Urša Raukar
trajanje: 88 minuta

sadržaj: Uvjerena da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih, Dana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom joj je trenutku išlo u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

četvrtak, 24. 10. i petak, 25. 10. u 20.00; subota, 26. 10. u 18.00

Rat struja
izvorno ime: The Current War
redatelj: Alfonso Gomez-Rejon 
žanr: biografija, povijesna drama
uloge: Benedict Cumberbatch, Nicholas Hoult, Tom Holland, Michael Shannon
trajanje: 107 minuta 

sadržaj: Okosnica filma bespoštedno je nadmetanje Thomasa Edisona i Georgea Westinghousea oko toga čiji će električni sustav strujom opskrbljivati moderni svijet. Priča prati Thomasa Edisona koji svoju istosmjernu struju pokušava uvesti na Manhattan unatoč očitim nedostacima. Plan mu ipak ne protječe glatko jer u priču ulazi Nikola Tesla s izmjeničnom strujom, a njega financijski podupire bogataš i biznismen Westinghouse.

subota, 26. 10. 2019. u 20.00

Odbrojavanje
izvorno ime: Countdown
redatelj: Justin Dec 
žanr: horor, triler
uloge: Anne Winters, Elizabeth Lail, Peter Facinelli, P.J Byrne
trajanje: 100 minuta

sadržaj: Film prati mladu medicinsku sestru, Talithu Bateman, koja iz zabave preuzima aplikaciju koja točno predviđa kada će osoba umrijeti. Aplikacija joj tada pokaže da ima samo tri dana života. Kako vrijeme otkucava, počinje je progoniti tajanstvena figura, a Talitha mora pronaći način da spasi vlastiti život prije nego što joj ponestane vremena.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice za kinoprojekcije mogu se rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

 

Besplatna radionica stop-animacije za djecu

Little Red Dot i Istarska filmska komisija u okviru Porečdoxa 4. i 5. studenoga organiziraju i provode edukativni program za djecu – radionicu stop-animacije Mala crvena točkica za djecu viših razreda osnovne škole.

Voditelji:

Morana Ikić Komljenović, nezavisna stručnjakinja iz područja filmske i televizijske produkcije, medijske edukacije, razvoja i distribucije audiovizualnih djela;

Dražen Žerjav, snimatelj i montažer koji trenutno provodi edukativne programe u Kinoklubu Zagreb, Fade Inu i u sklopu aktivnosti Bacača sjenki (Froom! – Filmska radionica za djecu).

Program radionice:

prvi dan, 4. 11. 2019.

  • Upoznavanje grupe; analiza primjera stop-animacije; razgovor o dramaturgiji i pričanju priča.
  • Oluja mozgova i upoznavanje s kamerom / kompjutorom / snimačem zvuka.
  • Slaganje kostura priče. 
  • Podjela uloga.
  • Vježba snimanja.

drugi dan, 5. 11. 2019.

  • Izrada scenografije i likova, snimanje pojedinih kadrova i snimanje animacije.
  • Priprema za montažu.
  • Završna montaža i priprema za projekciju.

 Radionica se provodi u okviru edukativnog programa Distribuiraj to! – Distribute this! o distribuciji i promociji dokumentarnog filma. Kroz niz radionica, projekcija, analiza slučaja i diskusija posjetitelje i polaznike očekuje jasan pregled realizacije dokumentarnog filma – od pripreme ideje, sadržajne i financijske nadogradnje do promocije i distribucije. „Publika može živjeti bez filma, ali film ne može živjeti bez publike” misao je vodilja ovog programa koji će zainteresiranima pružiti detaljan uvid u suvremene tendencije distribucije dokumentarnog filma (festivalska, digitalna, kino i televizijska distribucija, ali i alternativni kanali distribucije). Edukativni program prilagođen je osobama raznih razina znanja i iskustava, a namijenjen je redateljima, producentima, kulturnim djelatnicima u audiovizualnoj industriji, studentima raznih usmjerenja (od kulturalnih studija, ekonomije, pedagogije, pa do studija umjetničkih usmjerenja) te zainteresiranim pojedincima.

Program nastaje u organizaciji Little Red Dot iz Zagreba, a provodi se u partnerstvu s udrugom Filmaktiv iz Rijeke, Art-kinom, Taskovski films iz Londona i Fade In iz Zagreba. Potporu programu dali su Grad Rijeka, Istarska filmska komisija – Istria film comission, Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

 

Prijave i više informacija na adresi e-pošte: [email protected] ili putem telefona 052 887216.

Print Friendly, PDF & Email