NEWS
valfresco

Na lokalitetu Stancija Blek nedaleko od Tara nova arheološka otkrića: pronađeni ostaci više pokojnika iz ranog srednjeg vijeka

25.05.2018. 10:56; Učitavanja: 423; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Na lokalitetu Stancija Blek nedaleko od Tara nova arheološka otkrića: pronađeni ostaci više pokojnika iz ranog srednjeg vijeka
vlcsnap-2018-05-24-13h05m51s922-e1527179855769

ARHEOLOŠKI PARK ZAJEDNO S LORONOM? (TV Istra)

Najnovijim istraživanjima na lokalitetu Stancija Blek nedaleko od Tara tim arheologa iz Instituta za arheologiju iz Zagreba te Sveučilišta u Bologni došao je do novih otkrića. Naime uz ruševne ostatke srednjovjekovne crkvice, pronađene su dvije grobnice u kojima su još iz doba srednjega vijeka skriveni ljudski ostaci.

Istraživanje je pri kraju, no još uvijek nije utvrđen točan broj pokojnika. Za sada je utvrđeno da su u pronađenim grobnicama pokopane dvije odrasle osobe i petero vrlo male djece.

Arheolozi pretpostavljaju da grobnice datiraju u rani srednji vijek za koji je karakteristično uz pokojnika polagati različite ukrasne predmete, pa se do kraja istraživanja može očekivati pronalazak kakve naušnice, pojasne kopče ili odjevnog predmeta kojim bi se potvrdile pretpostavke. Po završetku istraživanja, pronađene kosti pokojnika bit će dodatno obrađene na Institutu za arheologiju u Zagrebu.

Prva iskopavanja na ovom lokalitetu započela su još 2000. godine, a dosad su pronađeni brojni nalazi koji dokazuju kompleksnost življenja na ovom području. Pokazuju transformacije prostora od rimske rustične vile iz 1. stoljeća nove ere preko kasnoantičke ili ranosrednjovjekovne utvrde do srednjovjekovnog sela koje se u pisanim izvorima spominje kao Stari Tar.

Pronađeni su razni nalazi, poput kamenih skulptura s natpisima iz ranog srednjeg vijeka, zatim predmeti iz materijalne kulture, stakla iz venecijanskog razdoblja i još mnoštvo sitnih nalaza, poput novčića, posuda za kuhanje i transport ulja ili vina, čaša, tanjura, izrađenih od različitih materijala koji govore o razvoju i kronologiji samog lokaliteta, a koji će biti izloženi u budućem Eko muzeju u Taru. Inače je namjera Zavičajnog muzeja Poreštine na području arheološkog nalazišta na Stanciji Blek, zajedno s obližnjim Loronom, u budućnosti, realizirati projekt Arheološkog parka.

Video TV Istra

Print Friendly, PDF & Email