NEWS
valfresco

KANAL ZA OPTIČKI KABEL POTKOPAO PINJE U KONČAREVOJ ULICI

04.03.2006. 00:00; Učitavanja: 323; Početna / Crna kronika / KANAL ZA OPTIČKI KABEL POTKOPAO PINJE U KONČAREVOJ ULICI
462Borovi1.jpg

Plava laguna postavlja optički kabel iz smjera hotela Rubin na Brulu prema svojoj upravnoj zgradi u Končarevoj ulici, na gradskom zemljištu za koje je ishodila pravo služnosti, ali ne i suglasnost za početak radova, saznali smo u komunalnom gradskom odjelu. Naime, radovi u Končarevoj alarmirali su građane jer su strojevi kojima je kopan kanal beskrupulozno presijecali korijenje starih pinja u park-šumi koja povezuje gradsko kupalište s Novim naseljem i hotelima na Brulu.

Što se događa, saznali smo od Božice Beneš, u gradskom komunalnom odjelu zadužene za javne nasade i hortikulturu. Radovi su počeli 17. veljače, a Beneš je primijetila da se nešto kopa tek kada se toga petka vratila s posla kući. Pozvala je komunalne redare koji su sačinili zapisnik. Prokopan je bio dio kanala u park-šumi, lijevo od asfaltirane pješačke staze, pri čemu je oštećeno korijenje nekoliko pinja. U utorak 21. veljače komunalni redari ponovno su izašli na teren jer su u međuvremenu radovi nastavljeni u Končarevoj ulici, uz rub park-šume, premda je Beneš upozorila nadležnog direktora sektora razvoja Plave lagune Damira Mendicu da ne mogu raditi bez suglasnosti komunalnog odjela, koji će točno naznačiti na kojoj trasi kabel može biti postavljen da ne ugrozi stabla.

Komunalni redari sačinili su još jedan zapisnik, ali ga Mendica nije želio potpisati, saznajemo od Beneš, pod izgovorom da činjenice nisu točno navedene. Umjesto toga, istoga je dana iz Plave lagune uputio zahtjev za izdavanje suglasnosti za postavljanje optičkog kanala jer »predstoji izvođenje radova«, što je vrhunac bezobraštine budući da je očigledno dobar dio kanala već bio prokopan, pri čemu je uništen čitav prvi red stabala park-šume. Naime, Beneš kaže da će stabla najvjerojatnije morati oboriti zato što su im s jedne strane korijeni presječeni.

– Ova stabla su i inače prilično nestabilna jer im korijenje ide u širinu i površinski pa ih veće oluje mogu srušiti ako su na osami. Ovdje imamo očit problem. Točno ispod tog prvog reda stabala ljeti je krcato parkiranih automobila kupača pa ne treba govoriti što bi značilo da se neko od njih sruši samo od sebe, upozorava Beneš i ističe da su imali alternativu: zelenu travnatu površinu između staze i ceste ili sam rub ceste koji je čitavom dužinom već rezan zbog postavljanja neke infrastrukture. Damir Mendica, direktor sektora razvoja u Plavoj laguni, veli da nije znao da mu treba još neka suglasnost za početak radova.

– U lipnju prošle godine na temelju geodetskog elaborata, na kojem je točno ucrtana trasa kojom će biti postavljen optički kabel, tražili smo, dobili i platili pravo služnosti od Grada, uknjižili se i na temelju toga dobili građevnu dozvolu. Za dodatnu suglasnost saznali smo tek nakon što smo počeli radove i kada se javila gospođa Beneš. Pokušali smo saznati o čemu se radi u komunalnom odjelu, ali mi je šefica Jasmina Vinkerlić rekla da ništa ne zna o tome. Za sada poštujemo dogovor i obustavili smo radove, kaže Mendica.

Što dalje?

Radovi su obustavljeni, a tko će odgovarati za napad na stabla u park-šumi?

Mendica kaže da su im dokumenti čisti i rade prema projektu za koji su dobili građevnu dozvolu, a koje je Grad odobrio davanjem prava služnosti.

Kako je Plava laguna mogla dobiti pravo služnosti za kopanje upravo po toj trasi uz pinje u park-šumi?

Je li uopće netko iz komunalnog odjela pogledao na terenu o čemu se radi?

Kako stranka u postupku može u komunalnom odjelu dobiti odgovor od bilo koga a da ne znaju o čemu se radi?

Nažalost, odgovori na ova pitanja neće vratiti prerezano korijenje.

E.Ž. I tako je u Poreču još jednom "pojeo vuk magare", kao i nebrojeno puta prije toga.

Topla preporuka s naše strane (ne)odgovornima u Plavoj laguni: parkirati svoje automobile ljeti negdje u blizinu oštećenih borova, tako ćete najbolje provjeriti ima li gđa Beneš pravo ili ne :)

Podsjetimo se i bliže prošlosti: koliko je pinija bilo porušeno kada se je renoviralo oko hotela Galijot ! I nitko nije odgovarao.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email