NEWS
valfresco

Drugi dvodnevni Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu

47109008_490474858111481_5937386528274644992_n
30.11.2018. 08:32; Učitavanja: 243; Početna / Novosti / Okolne općine / Drugi dvodnevni Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu

(M. RIMANIĆ, Glas Istre) Festival se održava u baroknoj Palači Sincich u starom gradu Višnjanu, a bit će otvoren 30. studenog i 1. prosinca od 13 do 19 sati. Osim u pjenušcima posjetitelji će moći uživati i u domaćim gastronomskim delicijama

U Višnjanu danas u 13 sati započinje dvodnevni, drugi po redu Međunarodni festival pjenušaca. Festival se održava u spomen na dr. sc. Đordana Peršurića koji je na području Višnjana, u selu Peršurići, od malvazije proizveo prvi pjenušac u našim krajevima. Stoga Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija organiziraju festival na kojem ove godine sudjeluju 33 proizvođača pjenušaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije, rekao je na konferenciji za novinare Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan.

Ocijenjena 52 uzorka

Načelnik Mattich je dodao da je nakana ovog festivala promidžba i promicanje kulture konzumiranja pjenušavih vina. Festival se održava u baroknoj Palači Sincich u starom gradu Višnjanu, a bit će otvoren 30. studenog i 1. prosinca od 13 do 19 sati. Osim u pjenušcima, posjetitelji će moći uživati i u domaćim gastronomskim delicijama.

– Ocjenjivanju su ove godine bila izložena 52 uzorka pjenušca, naglasio je Petar Brajković, stručni suradnik za poljoprivredu u Općini Višnjan.

Ocjenjivanje se, dodao je, provodilo, ovisno o načinima proizvodnje, po Charmat i klasičnoj metodi. Od dostavljenih uzoraka, 18 ih je proizvedeno po Charmat, a 34 po klasičnoj metodi. Pjenušce je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Borislav Miličević, profesor na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, prof. dr.sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika, docentica na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu nositelj kolegija Predikatna, pjenušava i specijalna vina, dr. sc. Ivana Puhelek sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Sanja Radeka, znanstvena savjetnica, predsjednica povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, zamjenica voditelja Vinarskog laboratorija Institut za poljoprivredu i turizam i profesor Visoke škole veleučilišta u Rijeci, Emil Perdec, vinski znalac i sommelier, Tomislav Sokač, sommelier i Ingrid Mahnič, ocjenjivačica s Kmetijskog inštituta Slovenije, predsjednica udruge vinogradara slovenske Istre i organizatorica Festivala penina Portorož.

Bez zlatnih diploma

Ocjenjivanje se provodilo prema standardima međunarodne organizacije za lozu i vino metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina. Ocjenjivao se izgled, miris, okus i harmoničnost, odnosno opći dojam pjenušca.

– Rezultati ocjenjivanja, odnosno imena proizvođača najboljih pjenušaca objavit će se prilikom otvaranja festivala, rekao je Brajković.

Prema ocjenama stručnog povjerenstva, nakon ocjenjivanja Charmat metodom, nijedan pjenušac nije osvojio zlatnu diplomu. No, 11 je pjenušaca osvojilo srebrnu, a sedam brončanu diplomu. U ocjenjivanju klasičnom metodom osam je pjenušaca nagrađeno zlatnom, 15 srebrnom i osam brončanom diplomom. Najbolje ocijenjeni pjenušac na festivalu dobio je 90,38 bodova od 100 mogućih.

Za posjetitelje festivala svaki dan s početkom u 16 sati održat će se radionice. Tako će onu u petak voditi Emil Perdec koji će uspoređivati Istarske pjenušce i pjenušce iz španjolske pokrajine Cava. Onu u subotu vodit će Davor Šišović, a prozvana je “Pjenušac za svaki zalogaj – degustacija”. Program festivala pjenušaca u Višnjanu svojim će programom oplemeniti studenti Umjetničke akademije iz Osijeka.

– Degustacijska čaša koja je ujedno i ulaznica na festival prodavat će se po 100 kuna. Njome će se moći kušati svi izloženi pjenušci, a kupac će je moći zadržati ili vratiti organizatoru uz povrat 20 kuna, rekao je Brajković i pozvao sve ljubitelje pjenušaca u Višnjan.

(M. RIMANIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email