NEWS
valfresco

Danas poslijepodne 2 šumska požara oko viadukta preko Mirne (11.7.06.)

11.07.2006. 00:00; Učitavanja: 55; Početna / Crna kronika / Danas poslijepodne 2 šumska požara oko viadukta preko Mirne (11.7.06.)
605IMG_3135m.jpg

Jedan, manji, šumski požar izbio je na području izletišta Vrbanovica, odakle inače polijeću paraglideri. Oko 18 sati taj je požar doveden pod kontrolu.

Na drugoj strani viadukta preko Mirne, u borovoj šumi ispod Nove Vasi bukti puno veći požar kojega gase čak 2 kanadera i 1 helikopter te vatrogasne jedinice na zemlji.

Dok ovo pišemo (18:50), gašenje se nastavlja…

Iz Glasa Istre 12.7.(Srećko Peršić):

Jučerašnji su dan obilježila dva veća požara u blizini Istarskog ipsilona, odnosno u neposrednoj blizini naplatnih kućica samog vijadukta Mirna. Prvi je požar oko 14.40 sati buknuo u blizini mjesta Nova Vas na samom završetku vijadukta Mirna, a samo desetak minuta kasnije buknuo je drugi u blizini naplatnih kućica, točnije blizu mjesta Vrbanovica. Kako je riječi o nepristupačnom terenu kojem vatrogasna vozila nisu mogla prići požar su iz zraka gasila dva kanadera i jedan helikopter Hrvatske vojske. Zbog toga što je puhao sjeveroistočnjak već nekoliko kilometara prije požarišta na Istarskom ipsilonu na mahove se zadržavao dim koji je širio miris spaljene borovine. Na početku vijadukta Mirna s desne strane iz smjera Pule akciju gašenja požara vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac

– Vatrogasna vozila nikako ne mogu gasiti požare tako da su oko 17 sati iz Zadra u pomoć priskočila dva kanadera, a petnaestak minuta prije njih iz Pule je požar počeo gasiti vojni helikopter. Ovaj požar kod mjesta Vrbanovica, odnosno kod uzletišta za paraglidere nešto je veći. Ne znamo što je uzrokovalo požare, ali u svakom slučaju njima nisu ugroženi stambeni objekti budući da tereni oko oba požarišta nisu naseljeni – kazao nam je Kozlevac i nastavio rukovoditi i koordinirati kanadere i helikopter. Požari su na sreću oko 19 sati ugašeni kada su i kanaderi krenuli prema Zadru. Helikopter se u Pulu vratio oko 18.35 sati. Vatrogasci su ostali na osiguranju područja da bi spriječili mogućnost ponovnog nastanka požara. Prema prvim procjenama vatra je u oba požara progutala oko 30 hektara borovine i niskog raslinja.

Zanimljivo je da su oba požara buknula u vrlo kratkom vremenskom razdoblju jedan za drugim, a bili su udaljeni tek kilometar, dva zračne linije. Još je zanimljivije da su buknuli u nenaseljenom području, ali ipak u blizini stare ceste Ponte Porton – Antenal. Uzrok njihova nastanka još se mora istražiti, međutim popriličnu sumnju svakako budi njihova blizina i vrijeme nastanka.

Treba istaknuti i to da su se zbog požara, a i zbog zračnih snaga koje su ga gasile, po Istarskom ipsilonu zaustavljali turisti koji su okupirali i cestu kroz Tarsku valu gdje su kanaderi punili vodom svoje spremnike.

Jučerašnji požar gasili su vatrogasci JVP-a Umag sa sedam vatrogasnih vozila, JVP Poreč, DVD Novigrad, DVD Višnjan te djelatnici Hrvatskih šuma.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email