NEWS
Parenzana 2024-s

Prodaje se zemljište pokraj planiranog hotela s pet zvjezdica

cesta-zelena
19.01.2016. 09:20; ; Početna / Gospodarstvo / Prodaje se zemljište pokraj planiranog hotela s pet zvjezdica

Ovih je dana objavljena vijest da je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUDI) ponovno raspisao javni poziv zainteresiranim ponuđačima za kupnju nekretnina u vlasništvu države. U državnom paketu nalazi se i zemljište na području Funtane, a radi se o pašnjacima i nekoliko šuma. Navedeno je da su čestice prema važećoj dokumentaciji Općine Funtana obuhvaćene granicama građevinskog područja u zoni sportsko rekreacijske namjene R1 i R2 što nam je potvrdio i načelnik Funtane MIaden Grgeta.

Laguna Poreč nije zainteresirana

Riječ je o zemljištu čija površina iznosi 60.554 kvadratnih metara, a početna cijena je 36,6 milijuna kuna. Zemljište se proteže duž asfaltne ceste koja vodi do hotela Zelene Lagune. Snimili smo šumu i radove na ugradnji novog kanalizacijskog sustava u sklopu Projekta Poreč. Pitaju se Funtanjani tko bi mogao biti zainteresiran za kupnju, a načelnik Grgeta kaže da vlasnik Zelene Lagune – tvrtka Laguna Poreč nije zainteresirana za kupnju.

Radi se o prostranom području s bujnom hrastovom šumom. Uz sam rub državnog zemljišta na prodaji zatekli smo tabelu koja je postavljena na široko iskopanom bijelom putu. Tabela je postavljena 2010. godine i informira da je u toku izgradnja pristupne ceste do eko hotela Zlatni prsten u Funtani. Radovi su počeli 12. svibnja 2010., a po toj informaciji trebali su biti dovršeni 7. lipnja iste godine. Iz priložene slike vidljivo je da ceste nema, odnosno da su radovi počeli i onda prekinuti. Tražili smo eko hotel ali ni njega nema, brežuljak na kojemu je trebao biti izgrađen je pust. U arhivi našeg lista pronašli smo članak koji 2010. najavljuje početak  gradnje elitnog hotela Zlatni prsten s pet zvjezdica i 84 ležaja. Članak navodi da je riječ o stranoj investiciji na oko 10 tisuća kvadrata zemljišta u općini Funtana tik uz granicu s Porečom. Zemljište namijenjeno gradnji hotela graniči s državnim zemljištem koje je sada u prodaji. Kao investitor navodi se tvrtka Prosum d.o.o. s registriranim sjedištem u Kukcima kraj Poreča. Upravo se tvrtka Prosum pojavljuje na tabeli kao investitor izgradnje pristupne ceste. Članak iz 2010. godine navodi da se prema podacima iz sudskog registra, kao jedini osnivač Prosuma pojavljuje firma Golden ring ltd. sa sjedištem u Londonu, upisana u registar trgovačkih društava Engleske i Walesa.

U vrijeme kada se čekalo na početak gradnje luksuznog hotela iskrsnula je zanimljiva vijest koju prenosimo u cijelosti: “Najveći dio terena za budući hotel, 7.914 četvornih metara, tvrtka Prosum kupila je od obitelji poznatog političara i poduzetnika Nadana Vidoševića. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, još 10. listopada 2005., tek koji mjesec nakon što je Prosum osnovan, sklopljeni su predugovori o kupoprodaji između te tvrtke i tadašnjih vlasnika koji su redom bili iz Vidoševićeve obitelji. Naime, kao vlasnica polovice zemljišta bila je upisana Vidoševićeva supruga Ina, a po četvrtinu imali su njena sestra Jadranka Baučić (zajedno s Dunjom Baučić) te šogor Ante Baučić. Potonji je poznat i kao direktor Hrvatske brodogradnje, a svojedobno je, od 1993. do 1995. bio tajnik Ministarstva gospodarstva, upravo kad je Nadan Vidošević bio ministar. Vidošević i Baučići su to zemljište kupili potkraj 90-tih godina od Funtanjana čija je to bila djedovina,” stoji u članku iz 2010. godine.

Lani sve prodano Estoncima

Hotel je izgleda zaboravljen kao i pristupna cesta no, u međuvremenu dogodila se bitna novina. Tvrtka Prosum koja i dalje ima sjedište u Kukcima (u raskošnoj vili u ulici Hrastova 4) promijenila je osnivače. Novi članovi osnivači su tvrtke DJS Holding i Ditars Holding iz Tallinna (Estonija) te poduzetnica iz Tallinna Jelena Kornilova. U sudskom registru stoji zapisano da: “temeljem odluke o povećanju temeljnog kapitala od 29.07.2015. godine temeljni kapital društva povećan je unosom prava u temeljni kapital, sa iznosa od 20.000 kuna za iznos od 8.530.000 kuna na ukupan iznos od 8.550.000 kuna.” Po svemu sudeći radi se o društvu s ozbiljnim namjerama.
Već su se 2010. godine predstavnici tvrtke Prosum jadati da ishođenje papira, odnosno dozvola teče usporeno.
Prošlo je šest godina i sad država prodaje ogromnu parcelu u neposrednoj blizini nepostojećeg hotela. Je li budućnost funtanjanskog državnog zemljišta vezana za taj hotel? U svakom slučaju Istra je stvarno i djelatno postala dio globalnog svijeta biznisa, pa u korti sad imamo i Estonce.

Elio VELAN, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email