NEWS

Znate li što prskate po rukama? Pojavili su se opasni dezinficijensi

09.05.2020. 11:30; Učitavanja: 622; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Znate li što prskate po rukama? Pojavili su se opasni dezinficijensi
dezinficijens

NA OBAVEZNO dezinficiranje ruku prije ulaska u trgovine, banke, benzinske pumpe, pošte, a uskoro i kafiće i restorane, već smo navikli, piše Vojislav Mazzoco, index.hr

Gotovo bez razmišljanja zgrabimo pumpicu ili bocu s dezinficijensom, navlažimo ruke, protrljamo ih i nastavimo svojim poslom. Međutim, dezinficijensi su postali ozbiljan trošak trgovcima i čini se da su neki posegnuli za jeftinijim, ali i potencijalno opasnim sredstvima. Uz to još uvijek nema dovoljno dezinfekcijskog alkohola na tržištu pa mnogi traže alternativu i zaobilaze propise.

Mirisalo po kloru, počele ga peći ruke

“Kada sam poprskao ruke, osjetio sam jaki miris po kloru, a ubrzo nakon toga me je jako počela peći koža na rukama”, rekao je Indexu jedan čitatelj iz Zagreba. Čini se, ako ga nos nije varao, da je u toj trgovini ruke dezinficirao manje ili više razrijeđenom varikinom ili nekim sličnim jeftinim sredstvom koje, istina, ubija viruse, ali i oštećuje kožu, a u dodiru sa sluznicom može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.     

Dr. Natko Beck: U banci sam se susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio

“Vaši čitatelji sigurno ne fantaziraju. I sam sam se u banci susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio. Kao liječnik isprobao sam i osjetio sve moguće vrste dezinficijensa, ali ovako nešto nikada nisam osjetio”, rekao je za Index dr. Natko Beck.

Otkako se u banci susreo s nepoznatom kemikalijom, dr. Beck se pouzdaje samo u vlastiti dezinficijens koji stalno nosi sa sobom te u rukavice koje navlači prije ulaska u trgovinu ili banku.

Liječnik nosi svoj dezinficijens

“Ne znam što bih drugo preporučio vašim čitateljima, ovo je ono što ja mislim da je najbolje. Vlastite rukavice i vlastiti provjereni dezinficijens”, rekao je dr. Beck. Posebno su sumnjivi dezinficijensi koji se na ulazu u trgovine nalaze u neoriginalnoj ambalaži, običnim bocama s pumpicom, pa se ni na koji način ne može znati što nam se nudi za pranje ruku. Naravno, ni ambalaža s deklaracijom i sastavom nije potpuno sigurna jer se lako otvori i u nju ulije tko zna kakva kemikalija.

“Ne živimo u savršenom svijetu i sigurno ima onih koji pokušavaju uštedjeti”, zaključio je dr. Beck. 

Stožer samo preporučio alkohol, zakon kaže da mora imati deklaraciju

Prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite dezinficijens za ruke trebao bi sadržavati najmanje 70 posto etilnog alkohola. I to je sve što kažu. Zakoni i europske uredbe pak propisuju da svi dezinficijensi, biocidni pripravci, moraju biti detaljno označeni.

“Neovisno o ambalaži koja se u prodavaonici koristi i u koju trgovci zbog praktičnosti primjene koriste, svaki biocidni pripravak mora biti propisno označen kako bi potrošači dobili informaciju o pripravku koji primjenjuju”, rekli su nam u Državnom inspektoratu. Međutim, to najčešće nije slučaj jer trgovine kupuju dezinficijense u velikim pakiranjima pa ih prelijevaju u manje boce bez ikakvih oznaka.

Kazna do 100 tisuća kuna

Kazna za stavljanje na tržište neispravnog dezinficijensa iznosi od 10 do 100 tisuća kuna, ali je dvojbeno radi li se o stavljanju na tržište nečega što se ne prodaje nego se samo postavlja na korištenje. Državni inspektorat nije u dosadašnjih 25 nadzora utvrdio da se nudi opasni dezinficijens, tri postupka su još u tijeku, ali je naplatio jednu kaznu od 5000 kuna trgovini koja nije imala nikakav dezinficijens te je izdao sedam upozorenja.

Povećana potražnja za dezinficijensima, svi se sjećamo prvih dana pandemije kada se baš nigdje nisu mogli kupiti, dovela je i do povećane ponude posljednjih tjedana. U posao se pokušava ubaciti svatko tko se može dočepati bilo alkohola bilo nekog drugog dezinfekcijskog sredstva. Cijene su otišle u nebo i može se sasvim lijepo zaraditi. Svi koji žele prodati svoj proizvod moraju dobiti posebno odobrenje Ministarstva zdravstva.

Registrirano 60 proizvoda više nego 2019.

“Tijekom 2020. godine registrirana su 74 biocidna proizvoda za dezinfekciju kože dok je tijekom cijele 2019. godine registrirano 14 biocidnih proizvoda iste vrste. Ove godine odbijeno je 11 zahtjeva za registraciju proizvoda”, rečeno nam je u Ministarstvu zdravstva. Dakle, ne samo da se iznimno povećao broj dezinficijensa na tržištu, nego je bilo i onih koji su željeli prodati pripravke koji ne odgovaraju normama i potencijalno su opasni ili beskorisni.

Prodaju sredstvo za pranje stakala kao dezinficijens za ruke?

“Među proizvođačima i trgovcima dezinficijensima proširio se glas da se čak i sredstvo za pranje stakala pakira kao dezinficijens za ruke”, rekao nam je jedan veletrgovac dezinfekcijskim sredstvima koji je želio ostati anoniman kako ga se ne bi optužilo da pokušava naštetiti konkurenciji. On prodaje dermatološki ispitane dezinficijense za ruke, koji su naravno skuplji jer u sebi sadrže i sredstvo za njegu i zaštitu kože, a ni ispitivanja nisu najjeftinija na svijetu. 

“Mi se cijenom ne možemo nositi s onima koji prodaju stakloper. Vlasnike trgovina naravno nije briga što vi stavljate na svoje ruke. Njima je bitno da ne plate previše i da zadovolje tehnički minimum. 

Smrde i peku

“Svašta se stavlja na tržište, a još više toga u boce. Jedna je stvar na polici, a sasvim druga na ulazu. I ja sam se susreo s time da navodni dezinficijensi smrde po kompostu ili šljivovici. Te stvari sigurno nisu prošle dermatološka testiranja i njihova dugotrajna upotreba sigurno će ostaviti ozbiljne tragove na rukama onih koji ih koriste. Moja supruga je prije par dana došla iz dućana s pravim opekotinama na rukama i smradom koji se dugo nije mogao isprati s kože. Kome se ona ili bilo tko drugi može požaliti? Dok inspektori dođu, u boci na ulazu će biti neko peto sredstvo”, zaključio je naš sugovornik.

Na koncu ostaje samo preporuka doktora Becka, nemojte previše gledati na cijenu i kupite vlastiti provjereni i sigurni proizvod jer sigurno nećete potrošiti golemu količinu da biste gledali na par kuna te koristite rukavice. U njima je možda vruće, ali sigurno vam neće ostaviti opekotine na koži.

 

Print Friendly, PDF & Email