NEWS

Poduzetnica statusom izazvala lavinu reakcija: “Izjave ministra Garija Cappellija pokazuju njegovu nesposobnost i nestručnost”

opstanak-turističkog-sektora
09.05.2020. 12:06; ; Početna / Gospodarstvo / Poduzetnica statusom izazvala lavinu reakcija: “Izjave ministra Garija Cappellija pokazuju njegovu nesposobnost i nestručnost”

Kako se Hrvatska svakim danom oporavlja od epidemije koronavirusa, postavlja se pitanja što s gospodarstvom? Koji će se potezi povući za opstanak turističkog sektora? To se i zapitala poduzetnica Antonija Buntak koja je u Facebook grupi Udruga Glas Poduzetnika prenijela tekst dopisa poslan predstavnicima medija.

Prenosimo njezinu objavu u cjelosti:

Poštovani,

kontaktiram Vas kako bih Vas usmjerila na temu za koju smatram da nije dovoljno pokrivena u medijima, prvenstveno radi nesposobnosti nadležnog ministarstva.
Naime, kada se spomene opstanak turističkog sektora, izjave ministara Garija Cappellija pokazuju njegovu nesposobnost, nestručnost, nepoznavanje tematike i u nama, turističkim djelatnicima, izazivaju bijes i očaj te jednostavno više ne znamo kome bismo se obratili da se konačno poprate i naši problemi.

Naime, riječ je o turizmu kojeg ne čine susjedi koji u Hrvatskoj imaju nekretnine pa idu pomesti okućnicu, okupati se i eventualno kupiti bocu maslinovog ulja. Velike najave Ministarstva turizma kako će Slovenci i Česi “spasiti sezonu” su dno dna već spomenutog ministarstva i Vlade RH. Uz svo dužno poštovanje navedenim nacijama, veselimo se što ćemo ih vidjeti, no stavljanje takvog manjeg broja auto-turista u kontekst “spasa sezone” je potpuni apsurd.

No, krenimo redom, kako bi vidjeli na koga se to sve zaboravilo:

1. Samozaposleni turistički vodiči i pratitelji

Najbolji primjer su lokalni vodiči za npr. Zagreb, Dubrovnik itd, koji sigurno turistu iz susjedstva koji ide pocrniti u svoju nekretninu neće pokazivati znamenitosti Lijepe naše. Neki imaju paušalne obrte ili samostalna zanimanja (mjesečni trošak doprinosa i poreza cca 1500 kn), neki imaju obrte dohodaše ili d.o.o. (mjesečni trošak doprinosa i poreza cca 2700 kn) u svakom slučaju mjesečne iznose koji se teško pokrivaju kada je prihod pao za 100 % i iznosi 0,00 kn.

2. Autobusni i ostali prijevoznici

Kako će mali autobusni prijevoznici s dva, tri ili pet autobusa opstati? A kako tek veliki s 50 ili 60? Prijevoznici sa kombijima ili VIP automobilima? Vozila nemaju kome prodati, kružnih tura s gostima iz Kine ili Amerike nema, vozači mogu samo na burzu rada, a vlasnici, administracija, čistačice skupa s njima. Mjesečni troškovi takvog hladnog pogona dosežu šesteroznamenkaste cifre, a pad prihoda je opetovano 100 % i iznosi 0,00 kn.

3. Vlasnici i zaposlenici na brodovima

Vlasnici i zaposlenici malih cruise brodova koji su do grla u kreditima za otplatu istih, a gosti su im također iz SAD-a, Velike Britanije, Kine, Novog Zelanda itd…

4. Vlasnici internet turističkih agencija koji organiziraju izlete kajakom, planinarenje, organizirane biciklističke ture i slično.

5. Obrtnici, vlasnici suvenirnica

Misli li zaista ministar Cappelli da će gost iz Slovenije koji već 25 godina ljetuje na istoj lokaciji kupiti ručno rađeni magnet za hladnjak iako ih ima već 10 kupljenih prijašnjih godina?

6. Ugostiteljski objekti i hoteli u turističkim središtima
7. Privatni muzeji i galerije

Sva gore navedena zanimanja redovito godinama plaćaju sve vrste nameta i davanja državi, zadovoljavanja minimalno tehničkih, maksimalno tehničkih i srednje tehničkih uvjeta i ovise većinom o stranim gostima koji dolaze iz destinacija kao što su: SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Novi Zeland, Njemačka, Francuska, Rusija, Kina, Južna Koreja, Singapur, Hong Kong, Tajvan, Tajland, Japan.
Teško nam je shvatiti kako minstar Cappelli nema informaciju da su već u ovom trenutku veliki turoperatori navedenih zemalja zaustavili sva putovanja do srpnja, neki do kolovoza a neki i do travnja 2021.godine? Te informacije nisu tajne, naprotiv, objavljene su na web stranicama turoperatora.

Za naše Ministarstvo turizma su relevantne samo brojke gostiju, a ne i njihova potrošnja. Naravno da je gostiju iz susjednih zemalja brojčano više, no da li oni hrane cijeli turistički lanac kao recimo gost koji dolazi iz Japana? Ili dođu u svoju kuću, plate boravišnu pristojbu i vode se kao “turisti”? Ili, u najboljem scenariju, iznajme apartman i eventualno odu na večeru “negdje van”? Ponavljam, cijenjeni su gosti, privatno nam ih je svima drago vidjeti, no da li je to zaista KLJUČ SPASA SEZONE 2020. I TURISTIČKOG SEKTORA?

Podsjetimo tko je sve uključen, tj. zarađuje od dolaska gostiju iz npr. Japana, koji dođu u grupi, organizirano na kružnu turu po RH i financiraju sljedeće:
– agenciju organizatora putovanja i lokalne agencije organizatora raznih aktivnosti (npr. popodnevna vožnja brodom uz zalazak sunca i kroštule)
– smještaj u nekoliko različitih hotela (Zagreb, Plitvice, Split, Dubrovnik)
– vozača te najam i troškove autobusa za 7 dana
– više lokalnih turističkih vodiča ( npr. jednog u Zagrebu, drugog na Plitvicama, trećeg Splitu i četvrtog u Dubrovniku)
– grupe plaćaju i dva obroka dnevno u lokalnim restoranima
– bitno je spomenuti da i cijela grupa kupuje suvenire, dres Hajduka, slike hlebinskih naivaca, maslinovo ulje, čips od tartufa, mandarine, suhe smokve itd.

No, za naše Ministarstvo turizma, čini se, nije problem što takvih turista neće biti. Naše Ministarstvo turizma sezonu „spašava“ minimalnim brojem auto turista i CRO karticama (koje nisam u mogućnosti komentirati jer i ovako mi je tlak na 250).

Naglasila bih da nam je svima kristalno jasno da za ovu situaciju nije krivo ni Ministarstvo turizma ni ministar Gari Cappelli ni premijer Andrej Plenković i nitko od njih ne očekuje i ne traži izum cjepiva ili uplatu prosječne plaće svima do minimalno 2026. godine.

Problem je u tome što ministarstvo prodaje floskule i u potpunosti ignorira probleme u kojima smo se mi, profesionalci u turizmu, našli.
Problem je što 1.6.2020. završavaju mjere HZZ-a i što je od najavljivanih 3 + 3 sada ostalo samo dosadašnjih 3. Naravno da nije potrebno produživati mjere svima, djeliti šakom i kapom kao u prvom valu, no ne misle li da je potrebno mjeru produžiti onima kojima je promet pao za 100 % i iznosi 0,00kn? Ili 1.6.2020. svi kolektivno zatvaramo obrte i ostale vidove djelatnosti i prijavljujemo se na HZZ? Jer, vjerujte mi, možda smo stavili sa strane koju kunu od prijašnjih sezona da imamo za struju i sladoled, ali nitko nije uspio staviti sa strane toliko kuna da izdrži godinu dana plaćanja doprinosa (+ struje i navedenog eventualnog sladoleda) uz mjesečni promet od 0,00 kn.

Također, ako do jeseni neće biti nekog pomaka, ne bi li bila dobra ideja da se Ministarstvo turizma založi za zamrzavanje turističkih obrta, samostalnih djelatnosti, internet agencija, d.o.o.-a, j.d.o.o.-a do proljeća 2021.?
Ali da to „mirovanje“ zaista i bude mirovanje – a ne kao sada kada možeš staviti obrt u mirovanje, ali onda saznaš da moraš plaćati mjesečne doprinose ili imati prijavljenog direktora u d.o.o, a mjesečna zarada ti je 0,00 kn. Kako se u tom slučaju očekuje plaćanje doprinosa od 1200 kn, 2100 kn ili više? U tom slučaju jedina opcija je zatvaranje i prijava na HZZ.

Sve su to ideje koje bi trebale biti na stolu i koje bi se trebale raspraviti, ali samo i isključivo ako Ministarstvo turizma i ministar Cappelli prestanu s propagandom njihovog „spasa turizma“ u obliku otvaranja granice sa Slovenijom.

Na žalost, kontaktiranjem medija vidim jedini način kako bi se nadležno ministarstvo probudilo, aktiviralo i nešto konačno napravilo, a ne vrijeđalo nam inteligenciju sramotnim izjavama i „revolucionarnim“ idejama kao što je CRO kartica.

Antonija Buntak

Print Friendly, PDF & Email