NEWS
LIDL s2 posao

Znanstveno edukacijski centar Višnjan organizirao edukaciju za odgojitelje

56381610_1063306077204464_8970179922299453440_o
08.04.2019. 11:01; Učitavanja: 250; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Znanstveno edukacijski centar Višnjan organizirao edukaciju za odgojitelje

Prošlog je petka, 5. travnja 2019. po prvi puta u organizaciji Znanstveno edukacijskog centra Višnjan i Astonomskog društva Višnjan proveden jednodnevni seminar na temu edukacije djece u prirodi o prirodi.
Teorijski dio seminara održan je u Taru, u prostorijama Zajednice Talijana, a praktični dio na ušću rijeke Mirne, Antenal.
Rezultat je to 12-godišnjeg iskustva u provođenju “outdoor” aktivnosti s mladima u okviru Školskog kluba istraživača u Novigradu, te 5-godišnjeg iskustva rada s najmlađima – vrtićkim skupinama u šumskom okruženju Antenala. Programi su jedinstveni spoj edukacije u prirodi, izviđačkih vještina te uvoda u znanstvenu metodu.
Kao kruna dosadašnjeg rada organiziran je ovaj seminar s ciljem da se sudionicima pruži teoretski i praktičan uvid u model rada s djecom u prirodi koji provode ove organizacije. Na seminaru je sudjelovalo 97 sudionika iz 7 županija diljem RH, te Slovenije (Ljubljana), većina iz predškolskih ustanova i osnovnih škola, ali iz javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima, organizacija iz turističkog sektora te visokoškolskih ustanova pedagoških usmjerenja.
U teoretskom dijelu održana su dva predavanja: “Edukacija u prirodi – važna ishodišta za pedagoge” gostujućeg predavača, izvanrednog profesora Gregora Torkara sa Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani te “Poremećaj pomanjkanja prirode” prof. Korada Korlevića, ravnatelja Znanstveno edukacijskog centra Višnjan.
Nakon predavanja, voditeljice programa “Šumski istraživači Cuvete” za djecu predškolske i rane školske dobi, Adela Deković i Ana Mandić predstavile su iskustva i aktivnosti koje se redovno provode s djecom na tjednoj osnovi.
U praktičnom dijelu edukacije odrađene su četiri radionice (“Kako ptice grade gnijezda”, “Drvo – odredi koliko ima godina”, “Kako najbrže otopiti led” i “Erozija”). Na kraju su se svi sudionici okupili oko vatre i svatko je imao priliku ispeći si kobasicu, što je, pokazalo se, bio pun pogodak za pomalo već umorne i gladne sudionike ove doista posebne edukacije.
Nakon zakuske u prirodi, zainteresirani ljubitelji adrenalina imali su priliku iskušati se u penjanju na stijene pod vodstvom alpinista.
Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, organizatori su bili ugodno izenađeni činjenicom da se svih 97 prijavljenih sudionika i 20 gostiju, nakon teoretskog dijela odazvalo i na praktični što samo dokazuje interes za ovakvu tematiku.
Konačno, svi sudionici ponijeli su sa sobom, osim novih poznanstava i spoznaja o edukaciji djece, priručnike pod nazivom „Dijete i priroda – priručnik namijenjen odgojiteljima djece predškolske dobi, učiteljima razredne nastave i svima koji planiraju i provode aktivnosti na otvorenom s djecom“ u izdanju Znanstveno edukacijskog centra Višnjan.
Ovom edukacijom uspostavljeni su temelji za buduće umrežavanje organizacija koje se bave i/ili potiču šumsku pedagogiju te općenito učenje o prirodi u prirodi s osnovama uvoda u znanstvenu metodu.

G.R. ( [email protected] )

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email