NEWS

Zennaro: Županija treba ukinuti ugovor o zakupu porečkog lovišta

cgal3525668
Danko Lavizatić, Maurizio Zennaro i Dušan Pančelat (T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)
15.03.2018. 19:55; ; Početna / Politika / Zennaro: Županija treba ukinuti ugovor o zakupu porečkog lovišta

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre) S optužbom da porečko Lovačko društvo Zec ne poštuje odredbe Zakona o lovstvu danas su konferenciju za medije sazvali nositelj nezavisne liste i gradski vijećnik Maurizio Zennaro, te lokalni poljoprivrednici koji se osjećaju oštećenima – Danko Lavizatić i Dušan Pančelat. Budući da lovište u zakup lovačkim društvima daje županija, zbog svega su zatražili od Upravnog odjela za poljoprivredu da jednostrano raskine ugovor s društvom Zec.

– Od početka 2013. godine Zec nije isplatio niti jednu naknadu štete poljoprivrednicima, iako ih na to obvezuje zakon. K tome Zec nije pravovremeno ni besplatno dodijelio nikakva zaštitna sredstva poljoprivrednicima kako bi svoje nasade zaštitili od životinja što su dužni po zakonu. Županijski odjel za poljoprivredu nije nam dostavio kartu lovišta niti nakon mjesec dana od podnošenja zahtjeva, a s njom bi petogodišnje pravno natezanje bilo odmah razriješeno, nanizao je Zennaro razloge traženja raskida ugovora.

Woodex nema licencu komore

Kao jednu od većih nepravilnosti Zennaro je naveo podatak da je lovnogospodarsku osnovu, koja mora sadržavati i kartu lovišta, izradio obrt Woodex iz Vodnjana koji za taj posao uopće nema licencu. Vijećnik i poljoprivrednici su predočili dokaz – izjavu Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne industrije, koji jedini izdaje te licence, da je Woodexu nisu dali.

– Woodex pruža usluge za veći dio lovačkih društava u Istri, a za LD Zec najmanje od 2006. godine. Izrada tako važnog desetogodišnjeg dokumenta na temelju kojeg se procjenjuje šteta od divljači povjerena je nelicenciranom obrtu za što zakon predviđa kaznu do 100 tisuća kuna. O svemu tome informirali smo nadležni županijski odjel, kao i druge institucije – lovnu inspekciju, gradonačelnika Poreča, župana, LD Zec i državno odvjetništvo, ali do danas se nitko nije oglasio, rekao je Zennaro.

I drugi poljoprivrednici uskraćeni

Lavizatić i Pančelat su ispričali kako imaju nasade unutar lovišta, te da muku muče sa šojkama koje čine ogromne štete na voćkama. Obojica su u zadnjih pet godina podnijeli Zecu odštetni zahtjev, nakon čega su, kažu, njihovi voćnjaci protuzakonito izbačeni iz obuhvata lovišta. Pančelat je k tome za svaku godinu podnio tužbe na sudu protiv Zeca. Zennaro kaže da Zec upravlja s približno 12.900 hektara lovišta, a od toga je 64 posto površina u privatnom vlasništvu. Unutar granica lovišta djeluje oko 470 OPG-ova i brojni srednji i mali poljoprivrednici.

– Zaključili smo da većina nije upoznata s odredbama Zakona o lovstvu i Odlukom o ustanovljavanju lovišta IŽ koje jamče poljoprivrednicima naknadu štete od divljači, a čelnici tog društva još su 2013. čvrsto odlučili ne priznavati te štete, ustvrdio je Zennaro pozvavši nadležni županijski odjel da intervenira. Krajem siječnja bili su u županijskom odjelu u Pazinu gdje su nazočili (pročelnik Ezio Pinzan, pomoćnik Graciano Prekalj, Albin Lampe iz Woodexa, ali u ulozi voditelja poljoprivredne savjetodavne službe i predsjednik Zeca Lenjin Rakovac). Pančelat i Lavizatić su ustvrdili da nikakvi zaključci nisu doneseni, nego je jedini cilj tog skupa bio uvjeriti ih da Zec ispunjava sve zakonom predviđene obaveze.

LD Zec: Presuda utvrdila da smo mi u pravu

– Mi se ponašamo u skladu sa Zakonom o lovstvu i lovnogospodarskom osnovom, što nam je nadređeni akt. Dvaput godišnje nam dolazi lovna inspekcija i jedina je mjerodavna ocjenjivati nas. Nasadi Lavizatića i Pančelata nisu unutar lovišta i time mi ne upravljamo. Pančelat je sve dao na sud koji je angažirao sudske vještake, a koji su pak ustvrdili da se ne radi o lovištu. Stoga mi prema njima nemamo nikakve obaveze i zato nismo ni platili ništa. Prva prvostupanjska presuda utvrdila je da smo mi u pravu, komentirao je Lenjin Rakovac, predsjednik Zeca čiji je godišnji budžet lani iznosio 650 tisuća kuna.

Županija neće raskinuti ugovor sa Zecom

Iz županijskog Odjela za poljoprivredu poručili su da nema nikakve osnove za pokretanje postupka raskida ugovora o zakupu zajedničkog lovišta XVIII/119 “Poreč” kojim gospodari LD Zec.

– Nakon potpisivanja aneksa tog ugovora o zakupu Zec je bio dužan izraditi lovnogospodarsku osnovu za lovište, a koje je izradilo poduzeće Trijada iz Rovinja, koje je za taj posao i ovlašteno. Stoga ne stoji činjenica da je lovnogospodarska osnova izrađena od neovlaštene osobe. Nakon izrade nadležna komisija Ministarstva poljoprivrede utvrđuje je li taj dokument sukladan Zakonu o lovu, nakon čega je odobrava, a što se desilo i u ovom slučaju. Podatke iz lovnogospodarske osnove – planskog akta kojim se uređuje gospodarenje lovišta – nije moguće dati, jer je to u vlasništvu Zeca, koje je platilo izradu i njeno komisijsko odobrenje, piše u očitovanju koje je stiglo na naš upit iz Odjela za poljoprivredu IŽ. Nadalje, navodi se da nadzor provodi lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja je izvršila inspekcijski nadzor u LD Zec 19. siječnja ove godine i nije imala primjedbe. Također, iz zapisnika koji nam je dostavljen, vidljivo je da se zaštitna sredstva uredno dodjeljuju poljoprivrednicima.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email